Blogger Templates

Monday, 24 November 2014

Karnival Upin & Ipin Vs Malaysia Islamic Childres's Fair (MICF)

Assalamualaikum.....

hari ni rasanya mesti ramai yang update pasal aktiviti hujung minggu...
bonda pun tak ketinggalan nak bercerita pasal karnival2 yang bonda 
pergi untuk seronok kan puteri2 bonda....

kebetulan 21-23 november 2014 yang lalu ada 
dua karnival untuk kanak2 yang berlangsung...almaklumla cuti sekolah pun dah start...
satu karnival upin dan ipin yang diadakan di PICC, putrajaya....
satu lagi MICF yang berlangsung di SACC, shah alam...

ape yang bonda nak kata kan kat sini...
karnival upin & ipin ni gah pada nama je kot...
senang cerita indah khabar dari rupa....
sayang seribu kali sayang...
pihak penganjur buat karnival sekadar ape bonda tak tau...
sepatutnya pihak penganjur dah bole pikir berapa ramai yang akan 
hadir ke karnival mereka.....
dah la karnival tu dibuat time cuti sekolah...
dan yang pastinya akan hadir keseluruhan isi keluarga...

tak dapat bayang la diaorg naik bukit picc tu sambil dukung 
anak kecil...ada membe satu opis ni cite, dia nampak 
budak kecil naik bukit picc tu jatuh bergolek2 cam tenggiling...
dari segi pengurusan memang fail...
pintu untuk masuk & keluar dewan tak dijaga....
tempat yang sempit...
sempat la bonda baca review dalam fb upin & ipin...
keseluruhan yang hadir memang sangat2 terkilan dengan karnival tersebut....
tapi sebab kan tak nak menghampakan anak2...
mak & ayah ni sanggup la meredah jem, mendaki bukit
demi janji dengan anak2....

bagi bonda dari segi keseronokan & pengisian program yang lebih menarik
bonda pilih MICF...
bukan bonda je....soalan yang sama bonda tuju kat kakak zahraa...
kakak mana lagi best upin ipin ke MICF??
jawapan kakak MICF lagi best....
budak pun tau menilai....

bonda harap MICF ni dapat mengekalkan penganjurannya setiap tahun...
syiok...sambil shopping tudung anak2...
 dapat jugak maklumat mengenai pendidikan yang terbaik untuk 
anak2...
management karnival pun bagus...
setiap pintu masuk ada staf jaga...
setiap permainan yang anak2 nak join ada staf yang pantau...
jauh sgt berbeza dengan karnival upin & ipin....

ni antara aktiviti yang kakak join masa karnival upin & ipin...

ni pulak time maskot upin & ipin keluar...
yang belakang memang tak nampak ape la kan...
sian la bapa2...lenguh bahu memikul anak2...

 ni pulak gambar sekitar MICF...
hebat adik ni berpidato...

pilot hensem ni ngah ajar kakak zahraa bawa kapal terbang...

sunnah nabi...belajar memanah....
kakak zahraa dapat jatuh kan 2 tin..
kira hebat la....first time memanah tu...

benda yang kakak zahraa sgt eksited nak buat...

nyanyi beramai2 di atas pentas bersama kumpulan voices of ummi....
seronok sgt kanak2 ni...

 dapat berkotak2 susu free lagi...

tujuan saya vs kan 2 event ni bukan ape...
harap penganjur karnival upin & ipin belajar dari kesilapan lepas...
kalau bole next event buat lagi GEMPAK....
upin & ipin adalah fenomena yang agak besar kot kat malaysia ni...

untuk MICF satu permintaan bonda, lepas ni kalau nak buat event
buat la lepas gaji...baru la syiok nak shopping...
yang lain suma tip top....

Thursday, 13 November 2014

Malam Kesenian Kementerian Kesihatan Malasysia @The Everly Putrajaya

Assalamualaikum.....

1st time bonda dinner tanpa husband & puteri2 kesayangan bonda...
memandangkan dinner malam tadi bos2 bahagian bonda ni belanja...
bila lagi kan nak merasa bos2 belanja makan kat hotel...
kebetulan 2 org staf yang mula2 nak g tak jadi g...
bonda pun ape lagi...ok je la bila ada sorang staf yang tak nak g ni offer...

atas kebenaran papa...
bonda pun mengambil peluang beronok2 bersama2 staf2 1 bahagian...
tapi masih dalam kawalan...hehehhee...

sekali sekala untuk diri sendiri, tapi masih ingat anak2 kat umah tu...
itu la naluri seorang bonda....
malam kesenian ni adalah malam persembahan anggota KKM
yang berbakat dalam nyanyian & tarian...
sebelum ni diaorg memang dah berentap...
kira malam tadi malam kemuncak la...
dasyat jugak staf2 kkm ni....
suara sedap...menari pun best...
persembahan tarian yang paling best bonda rasa dari
hospital sultanah nurzahirah....memang meletop la...
penyanyi2 sola & duet pun tak kurang hebat jugak...

bagi bonda bagus la kkm anjur program cam ni...
bole la staf2 nurse, dr, pentadbiran mengeluarkan bakat2 yg dah lama terpendam...
sambil tu boleh la hilang kan stress dan lari kan diri dari asyik fikir pasal kerja je...

jom layan sesi bergambar ala2 model bonda & geng2 yang g malam tadi...


geng2 workout hari2 ni....

with ema....

ema & kak yan...

me & kak yan...

jom mamam......

ni menu yang disediakan oleh the everly hotel...
ya Allah....tak baik kan...
bukan tak bersyukur tapi rasa cam tak berbaloi kot 
kkm bayar untuk menu ni...
lauk dia masin sangat2...
sampai kebas2 lidah....nak digambarkan bertapa masin nye...
lauk kenduri kahwin lagi sedap...

makanan je la yang buat kami sedih...
dari segi lain suma nye tip top....
harap2 taun depan bole join lagi tapi harap bukan kat the everly hotel lagi la....

Monday, 10 November 2014

Cake Hello Kitty Untuk Puteri Zhafiraa

Assalamualaikum.......

08.11.2013-08.11.2014...
setahun telah berlalu...
rasa baru semalam bonda melahirkan puteri ke2 bonda...
puteri yang menjadi gula2 buat kakak zahraa, puteri sulung bonda...
seronok rasa nya dapat melihat mereka berdua bermain,
bergelak ketawa bersama2....

adik zhafiraa memang dilahirkan sifat nya agak kelakar, pandai ambil hati,
manis dengan senyuman....tidak banyak ragamnya....

Alhamdulillah, planning bonda nak buat besday adik kat taska termakbul....
07.11.2014 yang lalu, sehari sebelum besday adik...
bonda sediakan kek besday & doorgift untuk 
celebrate besday adik bersama kawan2 kat taska....

pihak pengurusan taska mamamia pun byk membantu dan memberi kerjasama 
untuk menjayakan majlis besday adik...
bonda sgt berpuashati dengan pusat jagaan adik zhafiraa setakat ni...

puteri zhafiraa mohd faizul...
setahun sudah...
Semoga Allah menjadikan adik insan yang penuh dengan 
sifat yang baik2 & anak yang dapat memimpin tangan bonda & papa menuju
kesyurgaNya yang kekal abadi...amin 

sian adik bergambar sorang2...cikgu ckp kawan2 adik ramai yang tgh tido...
baby2 ni time tido bukan nye menentu...

kek zhafiraa yang comey ni bonda order kat 
Putrajaya Cakes House...
kemas je hasil kerja nye...
kek nye pun sedap, tak terlalu manis sgt...
sape2 nak order bole la whatsup beliau di no 0129371873....

doorgift yang comey ni pulak disponsor oleh papa...
TQ papa!!
doorgift ni kami beli kat GM Klang...
macam2 design ada...yang paling hangat sekali mestila tema frozen...
heheheehehe....
bonda kalau bole tak suka nak bagi jajan2 ni...
sian kat kanak2, ye la kecik2 dah disogok dengan makanan yang tinggi MSG...
tak baik utk otak yang sedang nak berkembang...
bagi la susu yang tinggi DHA bagai...masuk je MSG dalam badan habis terus dia
potong khasiat2 makanan yang baik...

inshaAllah semoga bonda & papa dipanjangkan usia
supaya dapat melihat anak2 bonda membesar menjadi anak2 yang berjaya 
didunia & di akhirat....