Blogger Templates

Thursday, 10 April 2014

Longan Kering Banyakkan SUSU??

Assalamualaikum.....


OoooOoo....
gini rupanya longan kering.....
orang kata longan kering ni bole banyakkan susu...
betul ke???
betul tak betul kene try sendiri la....
hehehehe....
bonda minum tapi hasil susu nye sama je...
tapi sedap gak air ni...
buah dia pun sedap...
lagi2 rebus ngan daun pandan, lagi harum la bau air nya...

tak salah mencuba...usaha selagi boleh...
setakat ni susu zhafiraa cukup2 je...
kais pagi makan pagi...
Alhammdulillah...dah 5 bulan bonda fully bf zhafiraa...
zhafiraa ni minum susu tak banyak...
siang dia minum 7-9 auns je...

bonda pun tak tau cukup ke tak bagi bayi seusia dia minum banyak tu...
harap2 cukup la....
sebab memang banyak tu je dia minum...
bak kata dr afifah pakar kanak2 kat kpmc "melihatkan
kemontelan anak u i rasa dia dah dpat khasiat yang diperlukan"....
lagi sebulan zhafiraa dah start makan....
harap2 bonda dapat la fully bf dia sampai 2 tahun...
yang penting NIAT tu dah ada...
AMIN...

Wednesday, 9 April 2014

Zhafiraa Nak Tumbuh GIGI Kot!!!

Assalamualaikum...

Sian anak bonda sorang ni....
sebelum ni tido malam lena je....
bila nak menyusu baru bangun...
pas kenyang tido balik...

tapi sejak 2 menjak ni dah mula ngamuk2...
suma benda tak kene....
tido malam bonda & papa pun jadi tak keruan...

sian zhafiraa....
sabtu petang yang lepas, 1st time adik demam...
sian tengok dia...tapi adik tetap dengan senyuman menawan nye...
cam ne la keadaan adik kat taska...
ye la kalau kat rumah bole la bonda, papa & kakak layan...
bagi kurang skit penderitaan yang adik kene tempoh sepanjang
proses pertumbuhan gigi ni...

adik pun dah masuk 5 bulan...
tak sabar nak nak tunggu sebulan lagi...
nak masak bagi adik makan sedap2....

skang pun adik kurang menyusu...
air liur meleleh2.....suma benda nak gigit...
sakit sangat agak nye....
ape yang bonda bole tolong...
bagi adik gigit theeter yang disejuk kan...
untuk adik gigit...gigit la adik sekuat hati...
puas agak nye dapat gigit benda alah tu....

semoga gigi adik kuar cepat....
tak sanggup nak tengok anak bonda ni sakit lama2....
kalau bukan sebab nak tumbuh gigi mungkin adik nak pandai sesuatu la tu...
beralih bulan pun ye gak...
semoga teacher2 kat taska mamaMia diberi kesasabaran
untuk melayan kerenah adik...

sian ucuk bonda ni demam....


aksi adik ngan theeter...geram sangat tu!!


rindu nye kat anak bonda sorang ni....

Thursday, 3 April 2014

Taska MamaMia Putrajaya-Taska Baru Zhafiraa

Assalamualaikum....
Dah lama rasanya tak bercerita dalam blog kesayangan bonda ni...
sebenarnya banyak je benda yang nak di ceritakan tapi mood nak
berblog ni tak mai2 lagi....
malas pun iye jugak....
hari ni ada la skit mood nak cerita pasal taska baru adik...
sebelum ni zhafiraa dok umah pengasuh...
Alhamdulillah sepanjang dok umah pengasuh adik dijaga
dengan baik...lagi pulak yang jaga tu baya2 nenek & tok mek zhafiraa...
kalau org berumur jaga ni kita puas hati skit...
org dah berpengalaman la katakan...
tapi jodoh zhafiraa ngan opah (panggilan zhafiraa kat pengasuh)
tak panjang....atas sebab2 yang tak dapat dielakkan...
jauh dari umah pun ye jugak...
 akhirnya bonda & papa decide nak hantar zhafiraa ke taska...
taska mamamia yang menjadi pilihan selepas abis 1 putrajaya ni kami survey...
hari ni hari ke3 zhafiraa kat taska....
so far dari segi management nampak ok....
cuma 1st day hantar tu pelik nape botol susu adik tak leh nak letak ngan elok..
cam ada gelembong kat bawah botol tu..
sedangkan botol susu tu botol baru...
adakah botol tu kene rendam ngan air yang terlampau panas???
mungkinkah suhu warmer yang digunakan terlalu tinggi???
benda tu masih bermain dibenak fikiran bonda...
kalau terlalu panas, cam ne susu yang diberikan kepada adik??
hope ape yang bonda pk tu tak terjadi...
hari ke 2 pulak adik menyusu 5 auns dari 10 auns yang bonda bekalkan...
balance susu yang bonda bekalkan masih panas ketika bonda sampai dirumah...
adakah susu yang bonda bekal kan dipanaskan sekali gus???
last2 bonda terpaksa bagi susu yang dah dipanaskan kat adik...
5auns tu!!banyak tu!!
adik cuma minum 2 ke 3 auns sekali minum....
bonda tak pasti adakah pengasuh2 di taska tersebut tahu@tidak menguruskan
baby2 yang menyusu susu ibu...
dari segi pemahaman & pengalaman bonda...
baby yang menyusu ibu sepenuhnya dengan baby yang diberi susu formula
sangat2 la berbeza...
 tengok dari pemberian susu kat adik agak kerap jugak...
kalau ikut kan tak semestinya baby ni nagis hanya ingin kan susu...
mungkin dia penat, perlukan belaian, mengantuk....

kakak dulu pun duduk taska sampai umur 3 tahun...
macam2 pengalaman yang dilalui...
kerap sakit, balik dari taska tak ada suara..
sah2 la melalak 1 hari...
benda2 cam tu bonda tak kesah sangat....
yang penting dia org sediakan perkhidmatan setimpal dengan harga
yang dikenakan....

range harga taska area putrajaya skang ni dari RM400-RM550
untuk seorang baby...
harga bukanlah ukuran kalau perkhidmatan & mutu penjagaan
setimpal dengan kos yang dikenakan....

hope adik dapat sesuai kan diri dengan taska & pengasuh baru...
sian pulak kat pengasuh2 yang jaga zhafiraa tu...
penat jugak dengar kalau hari2 ambik adik, pengasuh kata adik
merengek tak mau letak....kat umah ok la pulak...
bonda siap bole masak  lagi...
cuma biasa la dah penat meniarap adik merengek kepenatan...
datang duduk main2 ngan dia jap...
pas2 sambung masak balik...
mana ada baby tak merengek langsung...kan???
semoga Allah sentiasa melindungi puteri zhafiraa....
doa bonda & papa sentiasa mengiringi
anak2 sepanjang kami keluar mencari rezki..