Blogger Templates

Friday, 28 December 2012

Christmas Day @Kolam Renang Presint 6

Assalamualaikum.....

untuk tunai kan hajat sang puteri....
yang suka sangat mandi kolam....

gagah la bonda bangun pagi2 untuk siap kan menu bekpes special...
nasi lemak je pun....

sebelum bawa puteri zahraa kita ni mandi kolam sepuas2 nye....

ini lah hasil nasi lemak bonda untuk santapan papa 
& puteri tercinta...

lepas semuanye kekenyangan...
ape lagi teman puteri papa berendam la....

wahh!!konon terror berenang la tu...


dekat 2 jam puteri berendam...
akhir nye kene balut sebab sejuk sangat...

ingat kan dah puas mandi...
sambung pulak mandi pantai buatan kat belakang pullman lakeside, putrajaya...


akhirnye puas la hati puteri sorang ni dapat berendam...

lepas ni papa janji ngan zahraa nak bawa dia mandi kolam lagi...
kalau boleh setiap hujung minggu...

ok kot sebab masuk kolam renang presint 6 
tu cuma RM2 untuk dewasa dan RM 1 untuk kanak2...

aktiviti riadah yang baik untuk kanak2 zaman skang  ni...
kalau tak asyik ngan smartphone la, main game la, layan muvi la....
membebel pulak bonda zahraa ni...hehehehe...

Burger Bakar Abang Burn & Satay Willy

Assalamualaikum....

hari ni bonda nak sambung rancangan jalan2 cari makan....
ye la bila tengok je rancangan tu kat tv...
mesti bonda akan cakap ngan papa, kita kene try ni...

so nak tak nak papa kene ikut kan la selera besar isteri dia ni...
hehehehe....

alang2 jiran sebelah umah bonda dah ajak dinner sekali...
kita org pun plan la nak dinner kat medan selera ramal junction kajang...

sudah semestinya...
menu yang dicari2 ada di sini...

satu je kelemahan tempat makan ni...
dia open sangat, so kalau hujan....memang basah kuyup la...
kebetulan masa kami g tu pun hujan renyai2...
so menyelit la kat tempat yang ada bumbung....
dah la org ramai pulak malam tu...
mana tak nye esok cuti krismas....

ada yang makan sambil pegang payung...
janji dapat makan...

 meja kami no 83....

 pelbagai jenis burger.....

menu kami, burger bakar cheese...
memang terbaik....

satay willy pulak...
sorang 10 cucuk tu...pengsan nak menghabiskan....

 fiza & family....
tq sebab belanja kami dinner malam tu...

 peberet zahraa...
satay ayam...

 selain dari menu2 yang kami order...
ada jugak menu2 yang tak terlarat kami nak try semua....
semua nye nampak menyelerakan...
memang kene try next time....

 ada jugak disediakan tempat maianan untuk kanak2....
tapi zahraa tak sempat nak main...
bonda & papa dah kekenyangan...
malas dah nak layan....

ape lagi sahabat2 bonda...
bleh la try....memang berbaloi....


Monday, 24 December 2012

Cendol & Rojak @Fasa 4 Tambahan, Bangi

Assalamualaikum....

Dari mula2 masuk rancangan jalan2 cari makan lagi...
bonda dah terliur nak try...
akhirnya petang sabtu hari tu baru la dapat merasa...

sape yang tak pernah try tu boleh la cuba...
tempat dia betul2 tepi jalan...
yang buat lagi best sebab duduk bawah pokok...
nyaman je rasa sambil pekena rojak ayam + cendol pulut....

kat sini konsep layan diri k...
ambik, bayar dan makan....

cendol pulut yang best...
walaupun tak pekat sangat...
tapi masih di kategori sedap la jugak...

rojak ayam...
bagi bonda ok je la...
nak kata sedap sangat tu...tak jugak...
selera masing2 kan...
kalau nak tau kene try sendiri la...

bihun sup, laksa, dan pelbagai jenis rojak....

menarik kan???

Tuesday, 18 December 2012

Message To All Smartphone Users

Assalamualaikum.....

zaman yang semkin canggih...
peringatan untuk bonda, sahabat bonda
&
insan yang bonda sayang...





hayati betul2 tau video ni, baru paham makna yang nak disampaikan...

Friday, 14 December 2012

Harimau Malaya Tetap D Hati

Assalamualaikum....

hari ni bonda nak jadi pengulas bola sekejap....
rasa nye ramai kot rakyat malaysia yang kecewa dengan kekalahan malam tadi...
tapi kita harus ingat bola tu bulat...
tak semestinya kita kalah hari ini, kita akan kalah selamanya....
dah tertulis malaysia layak hanya ke semi final je....

rata2 rakyat malaysia memang tak puas hati dengn mutu pengadilan malam tadi...
bonda pun sama....
tapi bagi bonda sudah sampai masa nye Raja Gopal mengundurkan diri...
bagi la peluang kepada Ong Kim Swee mungkin...

dari mula lagi bonda tak setuju bila raja gopal turunkan sistem 4-5-1...
kita main bukan untuk bertahan tapi untuk menyerang...
baik guna sistem 4-4-2...pada pendapat bonda la...
dah la pemain malaysia suka main long ball, macam tak nak main je...
kalau main long ball tak banyak hilang bola tak pe la jugak...

sebenarnya kita banyak je pemain yang hebat2...
tapi sikap coach yang selalu pilih bulu tu menyebabkan malaysia kalah...
asyik2 turun kan org yang sama walaupun dah tahu org tu tak perform...
contoh nye amar...papa & bonda dah agak dah...
kalau mamat ni diturunkan memang malaysia tak ada harapan la nak ke final..
apa yang papa & bonda jangkakan sudah pun menjadi kenyataan...

tapi semuanya dah terlambat...
Thailand bermain sangat baik malam tadi...
memang diaorg layak untuk menang...
dan bonda pun pasti Thailand akan menjuarai piala aff 2012...

apepun yang terjadi....Harimau Malaya tetap dihati....
punah harapan bonda nak g stadium tgk perlawan final....
tak pe kita tunggu Piala Asia 2015 pulak yang akan bermula Februari tahun depan....

Saturday, 8 December 2012

8.12.2008-8.12.2012....

Assalamualaikum....
 
 
5 tahun yang membahagiakan..
hanya DIA yang lebih mengetahui..
semoga akan terus bahagia hingga ke syurga NYA...


Thursday, 6 December 2012

Pesta Jom Makan Buah Di Putrajaya


Assalamualaikum...

JERANTUT 4 Dis. - Penggemar durian bakal menikmati raja buah itu sepuas-puasnya sempena Pesta Jom Makan Buah yang akan berlangsung di Putrajaya selama lima hari bermula Jumaat ini.
Ketua Pengarah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Datuk Ahmad Ishak berkata, sebanyak 200 tan durian terutama jenis musang king (D 197) akan dijual dengan harga istimewa pada pesta tersebut.
"Kita menyediakan 60 gerai yang akan memasarkan pelbagai jenis buah-buahan tempatan dan orang ramai boleh menikmatinya dengan harga istimewa berbanding harga biasa," katanya kepada pemberita semasa mengadakan lawatan kerja ke Pejabat FAMA Jerantut, di sini.
Beliau berkata, penganjuran pesta itu merupakan satu langkah diambil oleh FAMA untuk memastikan hasil titik peluh petani dan peladang boleh dipasarkan kepada orang ramai.
"Untuk makluman semua, pengeluaran buah-buahan bermusim seperti durian, cempedak, dokong, manggis dan rambutan pada November dan Disember kali ini sangat banyak dan ia perlu dipasarkan segera agar tidak berlaku lambakan," ujarnya. - UTUSAN.

berita yang sangat menarik ni.....
dah la bonda, papa & zahraa hantu durian...
tapi sian pulak zahraa, dah la demam....
kang makan durian banyak2 bertambah teruk pulak demam nye...
semoga demam zahraa cepat sembuh...
bleh bonda belanja zahraa makan durian...
hehehehe....

sahabat2 bonda yang dok area putrajaya ni...
bleh la join bonda borong buah durian....

Thursday, 29 November 2012

Harimau Malaya Kembali MengaAuMM..

Assalamualaikum....

hari ni hati bonda ada gumbira....
baru best tgk malaysia beraksi semalam....
memang bersungguh la pemain2 malaysia main....
hope berterusan la sehingga hari ahad ni....
bertemu indonesia pulak..

bonda & papa sentiasa menjadi penyokong setia harimau malaya...
kalah menang adat permainan...
tapi kalau main bersungguh...peminat pun puas hati walaupun kalah...

tapi bonda pelik gak sebab ada sesetengah penyokong ni bila kalah...
kutuk sampai maki hamun...
boleh nak kritik tapi jgn la sampai mengeluarkan kata2 yang tak sepatut nya....

harap harimau malaya boleh main sampai final....
bonda semangat nak g stadium ni....hehehehe...

papa jgn lupa belanja tiket ke stadium kalau malaysia masuk final....
opppsss!!lupa pulak, sekali ngan jersi baru tau papa.....hehehe...

Wednesday, 28 November 2012

Malaysia Vs Loas

Assalamualaikum & morning....

dlm perjalanan g keje tadi topik bonda & papa...
semestinya la pasal bola.....hehehe...
tak sabar rasa nye nak tgk aksi harimau malaya menentang loas...

harapan bonda diaorg dapat beraksi dengan baik pada malam ni...
selepas di baham oleh sang singga ahad lalu...
sedih sangat tgk penyokong2 kuat harimau malaya yang g stadium tu...

ye la bersungguh diaorg menyokong termasuk la 
bonda & papa  yang berada kat umah ni...

memang la bola ni bulat...
ada masa kita kat atas, ada masa kita kat bawah...
kalah menang tu memang 
adat permainan...
yang penting diaorg beraksi dengan bersungguh...
tak la rasa kecewa sangat peminat kalau kalah pun....

kepada Harimau Malaya....
jangan hampakan sokongan peminat anda...
dah la Malaysia tuan rumah AFF tahun ni....

doa kami akan sentiasa mengiringi skuad Harimau Malaya...
bonda & papa dah plan kalau malaysia masuk final 
kita org g tgk kat stadium...
tapi kalau kalah malam ni...tak ada harapan dah la....

Monday, 26 November 2012

Besday Papa Zahraa

Assalamualaikum....



25/11/2012.....
Ya Allah, Kau panjangkan lah umur insan yang paling istimewa 
dalam hidup kami ini, Mohd Faizul bin Abdul Patah, agar kami sama2 dapat
mengecapi bahagia sepertimana yang telah Kau kurniakan kepada kami selama ini....
Kau kurniakan lah juga kesihatan yang baik, umur yang panjang dan kebahagian yang tidak 
berbelah bagi kepada nya....
Selamat Hari Lahir Sayang....
Bonda & Puteri Zahraa Sayang Papa Ketat2....
MuaAhhh...

Sabtu Malam ahad yang lalu...
kami sekeluarga dah celebrate besday papa awal sehari...
bonda plan ngan fiza, jiran sebelah umah bonda...
kebetulan besday husband dia 24/11/2012...sehari sebelum besday papa...

kami pilih restoran tupai2, bangi ...

appy besday jugak untuk kamal....

auwww...romantik nye...

sangat2 puas hati makan kat restoran tupai2 ni...
kuah dia memang yang terbaik bonda penah rasa...
walaupun isi dia tak banyak pilihan...

air yang disediakan pun semuanya sedap2...
tempat yang menarik...memang kami seronok sangat malam tu...

Wednesday, 21 November 2012

Imaginasi & Kreativiti

ular menentang hantu....
imaginasi zahraa....
kreativiti nenek zahraa & bonda zahraa...
layan kan aje la....

Tuesday, 20 November 2012

Tanda Tanya??

Assalamualaikum....

lama rasanya bonda tak bercerita disini...
tapi bonda tetap setia membaca n3 dari sahabat2 bonda setiap hari...

tah la kalau hati kita rasa tak best...
suma benda yang kita nak buat semua tak menjadi...
asyik nak layan perasaan je...

rasa malas nak pk tapi kalau tak pk pun susah jugak...

buat masa skang ni bonda ada persoalan yang tak ada jawapan nye...
harap2 jawapan tu muncul la dalam waktu terdekat ni...

nak habis kan n3 ke bandung pun tak ada mood...
tapi nak jugak habis kan cite ke bandung tu....cuma tak tahu bila masa nye...

Ya Allah, Kau permudahkan la urusan hamba Mu ini.....
sesungguh nya Kau Maha Mengetahui apa yang tersembunyi...

Monday, 5 November 2012

Makaroni Bakar

Menu dinner malam tadi....
sian papa & zahraa...semalam tak ada nasi k...
kita ubah selera...
hujan2 ni makan makaroni bakar memang membuka selera...


sejak akhir2 ni bonda memang berangan nak masuk rancangan masterchef...
huahua...huahua....
so tak dapat title masterchef malaysia, jadi masterchef papa & zahraa pun bole la...
yang penting juri tetap bonda kat rumah tu suka apa yang bonda sajikan....

LOL-Mood Setiap Hari

Assalamualaikum....


Friday, 2 November 2012

Dinner @Nasi Minyak House, Presint Diplomatik

Assalamualaikum.....

Semalam bonda puasa, kebetulan papa pulak tak sihat...
demam, batuk & selsema...sian papa...
so lepas balik keje papa ajak teman g klinik....
seperti biasa la ke poliklinik annur, presint diplomatik....
klinik yang agak kerap kami sekeluarga kunjungi...

lagi 1jam nak berbuka...tak plan lagi nak berbuka kat mana...
nak masak, tak sempat rasa nye...
masih di klinik....

lepas settle suma urusan papa di klinik...
baru terpk mana la tempat nak dinner malam ni...
so teringat rancangan jalan2 cari makan...
2 minggu lepas diaorg ada promote restoran ni....
so bleh try ni....

Nasi Minyak House.......

 bonda & papa nye menu...
sedapppp....
nasi minyak ayam masak merah....
disajikan dengan kuah kari & acar buah....

bagus jugak ada rancangan cam jalan2 cari makan ni...
nama je dok putrajaya...tak tahu pun ada restoran ni sebelum ni...
padahal hari2 je g presint diplomatik tu...

hiasan kat restoran ni agak menarik, kemas & yang penting sekali bersih...
makanan2 yang disediakan agak menarik...
selain dari nasi minyak...ada nasi beriani, nasi hujan panas...
makanan sampingan lain pun ada...

insyaAllah...ada rezeki bleh g lagi...
sebab bonda ni hantu nasi minyak....hehehhee....

Thursday, 1 November 2012

Try Je Pun

Assalamualaikum....

semalam balik keje semangat nak buat kek....
apesal tah mood nak membaking ni menjadi2....
sebelum ni tak pernah pun buat kek....
makan kek je pandai...

sambil goreng ayam nak masak kicap...
sambil tumis bawang nak masak sayur...
bonda pun menyediakan la bahan2 untuk buat kek....
belasah je la...

papa pun terkejut 3 menu sekali jalan...
kelang kelibut la dapur tu dibuat nye....

bonda buat kek tu pun cam buat cekodok je....
sebab mixer rosak...
tapi Alhamdulillah, hasil nye jadi kek...
sib baik tak jadi cekodok coklat....

papa & zahraa kata sedap kek bonda buat....
sebenar nye nak try2 je...
tak sangka pulak sedap....

lagi seronok dan puas bila org yang kita sayang suka apa yang kita masak...
senyum sampai ke telinga....

Monday, 29 October 2012

Zahraa Tengok Apa Tu??

Assalamualaikum...

ape la yang khusyuk sangat tu...

sampai cam tu sekali muka zahraa...

 OOooOo...zahraa tengok orang sembelih lembu rupanya...

dari umur zahraa setahun sampai la skang papa akan bawa zahraa 
tengok org sembelih lembu lepas solat raya aidiladha...
seronok dia...
dulu kecik tak pandai komen apa2...

skang macam2 dia cite ngan atuk dia...
org sembelih lembu atuk....
lembu tu mati atuk...
sian lembu tu....
hehehehe.....
macam2 la zahraa ni....

skang mungkin zahraa tak faham makna ibadah korban...
insyaAllah...bila dah besar nanti zahraa akan faham kenapa org sembelih lembu tu 
sampai mati....

Tuesday, 23 October 2012

Keistimewaan Bulan Zulhijjah

bonda copy dari fb....
sempat lagi kot nak kejar...
skang baru 7 zulhijjah...
insyaAllah masuk hari ni 2 hari dah bonda berpuasa....
walaupun agak terlewat...

jom ramai2 kita rebut peluang ni....