Blogger Templates

Monday, 26 March 2012

The Lorax + Cintailah Bumi Kita

Jumaat malam sabtu yang lalu...
bonda & papa bawa zahraa layan muvi the lorax...
kat GSC, alamanda....
cerita yang baik untuk tontonan seisi keluarga....
kalau dihayati betul2 jalan cerita nya...padat dengan mesej...

Sesuai untuk kanak2 selain dari berhibur mereka juga didedahkan mengenai
pentingan menjaga bumi hari ini untuk generasi akan datang...

Cerita ini bemula dengan warna warni kehidupan sebuah bandar terancang bernama Thneedville, semua lengkap kecuali 1 benda iaitu mereka tidak memiliki pokok atau tumbuhan sebenar. semua pokok yang ada didalam bandar tersebut adelah fake dan secara tidak langsung menyebabkan mereka tidak mempunyai udara bersih sehingga terpaksa membeli daripada sebuah syarikat yang membekalkan udara bersih (oksigen) kepada semua penduduk di bandar tersebut.

Ted, merupakan seorang kanak2 berumur 12tahun yang mempunyai pemikiran yg sgt realistik dan idealistik ingin ‘mengorat’ Audrey yang merupakan girl teenage yang saya rase lebih tua dri beliau *sbb nenek Ted ade mention high school girl*. Audrey ada memasang perasaan ingin melihat, menyentuh dan merasa sendiri pokok yang sebenar. Atas desakan itu, Ted sanggup keluar dari bandar semata2 ingin berjumpa dengan seorang lelaki bernama Once-ler. Suatu ketika dahulu, dunia dipenuhi dengan Truffula Tree *sejenis pokok yang boleh menghasilkan pakaian* dan atas sikap tamak Once-ler, beliau telah mengubah kawasan hutan berwarna warni dengan pokok tersebut kepada sebuah kawasan padang jarak padang terkukur.


Akan tetapi beliau masih memiliki sebiji benih terakhir Truffula dan memberikan kepada Ted dengan harapan Ted akan menyambung warisan dengan  menanam benih tersebut. Pelbagai dugaan yang Ted tempuhi untuk menanam pokok tersebut, dihalang oleh pemilik syarikat pembekal udara bersih kerana menganggap bisnes mereka akan bankrupt apabila pokok ini wujud. Persoalan nya, dapatkah Ted menanam benih tersebut di tengah2 bandar mereka? Apa yang akan berlaku selepas itu? so, saksikan “Dr. Seuss’ The Lorax”
kredit to www.kakiwayang.com 

zahraa sempat berposing ....
sambil2 tunggu bonda beli popcorn...
belakang tu adalah promosi untuk filem john carter...

Komen : Filem yang sangat2 Amazing....

3 comments:

  1. bab2x citer macam ni memang anak2x suka... mesti zahraa seronok ni... lagi2x layan popcorn la pulak... haaa3x

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang dia seronok sgt!!lagi2 cartoon nye bewarna warni...

      Delete