Blogger Templates

Friday, 30 March 2012

Semanis Kurma Keluarga Bahagia

Hari ni kat opis aku ada buat program bicara rohani....
dianjurkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia...
panel jemputan adalah:

Y. Bhg Dato' Siti Nor Bahyah bt Mahmud
&
Ustaz Wan Akashah

program yang berlangsung selama 1 jam tersebut banyak mengupas
bagaimana untuk membentuk keluarga bahagia dan menjadikan Rasul sebagai model...

aku syer skit input yang aku dapat dari program tersebut...

Asas Keluarga Bahagia

pertama sekali kene ada iman & takwa kepada Allah....

yang ke 2 kasih sayang.....
-sentiasa bagi hadiah....
-kata2 rangsangan, sentiasa puji memuji....
-elakkan bercakap perkataan yang x baik....
-sentuhan fizikal (salam cium tangan)...
-masa berkualiti (solat, makan bersama, hobi)...
kasih sayang ni kita kene tunjuk (buktikan dengan kata2, & perbuatan)...

yang ke 3 pergaulan yang baik....

yang ke 4 amanah & tanggungjawab.....
suami/isteri/anak amanah Allah....
kene jaga elok2....sebab akan disoal oleh Allah...
apa yang ada pada kita hari ini bukan hak mutlak....
suami/isteri/anak adalah hak Allah...

yang ke 5 rezeki yang halal....

yang ke 6 berdoa pada Allah....
surah an naml ayat 30-31...untuk melembutkan hati anak/suami/isteri....
"Innahuu min sulaimaana wainnahuu bismillaahirrahmaanirrahiiiim. 
Allaa ta'luu a'layya wa'tuunii muslimiiiin"....

yang ke 7 berbuat baik kepada ibu & bapa....

itu lah serba sedikit ilmu yang aku nak syer kan ngan korang semua....
semoga kita semua dapat membentuk keluarga bahagia bagi 
melahirkan generasi yang akan sentiasa meletakkan Islam sebagai panduan...

 kurus je ustazah bahyah ni...
tengok dalam tv nampak berisi...
tah2 kalau kita masuk tv mesti nampak double XXL...

 tak tahan....
semua nak menyelit....hiihiii...
puas dapat bergambar ngan ustazah bahyah....

 org petama tu bergambar ngan ustazah....

6 comments:

  1. sukalah ustazah nor bahyah, kalau kat sinar tuh, tak miss tau dgr ceramah dy..hehhe

    ReplyDelete
  2. excited nk bergambar kwn2 i ni...hihihi...yang penting input tu..sama2 kite amalkan..^_^

    ReplyDelete
  3. wahh... bagus la tips yang di kongsi bersama...Ni mesti masa dengan tu siap ada pen dan kertas catat isi ceramah... haaa3x....bagus2x... info yg berguna untuk kita semua....

    ReplyDelete
  4. hi salam kenal suraya...bestnye dapat jumpe ustazah bahyah ni...minat dgr ceramah dia =)

    ReplyDelete
  5. akak pun suka dgn ustazah nor bahyah ni.Harap dia terus jd penceramah bebas dan tidak terlibat dgn mana2 parti politik

    ReplyDelete