Blogger Templates

Thursday, 16 August 2012

Iftar 26 Ramadhan @Western Cafe

Assalamualaikum & salam 27 ramadhan...
mesti ramai dah start cuti hari ni...
kat opis bonda pun dah agak lengang hari ni...
jalan raya pun tak jem macam selalu.....

perasaan jangan cakap la...
memang dah tak ada kat opis ni...
tapi bos masih suh itu dan ini...
kene gak la buat....

semalam bonda buka pose kat luar
memang ngadap jem la nak g tempat makan ni...
tapi puas hati sgt...
sebab makanan dia suma sedap2...

ni la tempat nye...restoran western cafe, bukit cheras...
jalan2 cari makan., tv3 pun pernah promote restoran ni....

 sup dia memang sangat marvelous....
sampai 2 mangkuk kita org order....
budak demam yang tak mau makan apa2 tu pun...bleh makan lak sup tu...
sampai minta lagi..

double chicken chop bonda punye...
tamak kan??

lamp chop papa punye....

chicken cop auntie mai punye....

ada lagi satu menu terlupa nak ambik gambar, grilled chicken chop hubby auntie mai punye....
bonda 1 family g ngan membe bonda & hubby dia...
so memang makan sampai lebam la...
rasa cam nak terkeluar balik....
memang bonda suggest sangat tempat ni...
sebab makanan dia murah & sedap....
kalau nak g book dulu k, sebab tempat ni memang selalu penuh....
ni no nye Calvin Leong 0122258122
owner dia memang chinese tapi pekerja dia suma melayu k...
kedai dia tepi jalan je....

lupa lak...ni alamat nye:
Westerns Cafe Taman Bukit Cheras
1, Jalan 15/144A,
Taman Bukit Cheras,
56000 Kuala Lumpur


Wednesday, 15 August 2012

Salam Aidilfitri Daripada Kami Sekeluarga

Hari Bahagia menjelang tiba,
Bersama kita eratkan mesra,
Tangan dihulur maaf dipinta,
Semoga gembira di Hari Raya.


Amalkan 55555 Untuk Kekal Sihat Di Hari Raya

Assalamualaikum & salam 26 ramadhan....
mesti sahabat bonda yang baca ni boringkan??
hehehehee...
ni adalah tips terakhir untuk panduan makan secara sihat di hari raya....
semoga menjadi manfaat kepada kita semua....

- Makan 5 kumpulan makanan setiap hari.
 -Makan 5 sajian buah & sayur.
- Hadkan kepada 500 kalori sahaja untuk setiap waktu makan.
- Hadkan kepada 5 gram atau 1 sudu teh gula sahaja untuk minuman
- Bersenam 5 kali seminggu

7 Panduan Penyediaan Hidangan Sihat Dihari Raya :

1. Kurangkan gula, minyak dan lemak dalam penyediaan biskut dan kek.
gunakan 1/2 atau 3/4 daripada kuantiti gula yang biasa digunakan semasa menyediakan 
biskut dan kek.

2. Gunakan daging yang telah dibuang lemak atau ayam yang telah dibuang kulit.

3. Kurangkan menyedia makanan bersantan, bergoreng dan berminyak.

4. Gantikan penggunaan santan dengan susu rendah lemak dalam penyediaan rendang atau lontong.

5. Potong ayam atau daging dalam saiz yang kecil.

6. Gunakan ramuan tinggi serat untuk membuat biskut dan kuih raya seperti 
tepung bijirin penuh, oat & buah prun.

7. Kurangkan penggunaan pewarna tiruan dalam penyediaan kuih muih, kek & puding.

ok abis sudah....

Tuesday, 14 August 2012

Pre Raya

Tak menahan tajuk n3....
ingat artis je ke ada pre wedding...
kami pun nak jugak....
pre raya lagik....

hehhehee...
saje je ambik2 gambar family...
tu pun kat umah je...
tapi baju yang dipakai bukan baju rasmi raya tahun ni k....
baju bonda & papa adalah baju masa majlis bertandang belah papa dulu...
wahh!!gitu....nostalgia....
skang pakai balik baju tu tapi bergambar ngan puteri tersayang....
baju zahraa pulak memang baju raya tahun ni...
tapi anak dara sorang ni dah lenjan dulu....
nasib tu bukan baju untuk raya pertama...

hari2 nak pakai baju & kasut raya....
sabar ye zahraa...lagi 5 hari je....
tak lama dah...
teringat pulak zaman bonda kecik2 dulu...
selagi tak raya selagi tu la try baju & kasut baru...
skang time zahraa la pulak....


semoga potret2 ni menjadi kenangan terindah dalam hidup zahraa...

7 Panduan Meraikan Tetamu Secara Sihat Di Hari Raya

Assalamualaikum & salam 25 ramadhan...
pagi ni kita sambung lagi tips2 pemakanan yang sihat di hari raya....
bonda pun rasa agk sukar nak follow tips2 ni...
maklum la raya setahun sekali je...
masa ni la nak pulun makan....

mungkin 100% tu susah untuk kita follow...
kalau dapat 50% pun dah kira ok la....
hehehehehe...ayat penyedap hati...

ok ini tips nye....

1. Sediakan makanan dalam saiz hidangan yang kecil.

2. Sediakan air kosong pada setiap waktu makan.

3. Asingkan gula apabila menghidang teh atau kopi.

4. Hidangkan pelbagai jenis sayur bersama hidangan utama.

5. Hidangkan buah2an pada setiap waktu makan sebagai pencuci mulut.

6. Sediakan pilihan makanan yang lebih sihat seperti sup berbanding kuah lemak.

7. Elakkan menghidang asam, jeruk dan gula2 kepada tetamu semasa hari raya.

Saranan pengambilan kalori berdasarkan panduan diet malaysia, 2010 untuk
orang dewasa (berumur 18-59 tahun) yang sedntari adalah seperti berikut :

lelaki dewasa : 2000 kcal/hari
wanita dewasa : 1500 kcal/hari

Monday, 13 August 2012

Iftar 21 Ramadhan @Kementerian Kesihatan Malaysia

Assalamualaikum & salam 24 ramadhan...
jumaat lepas bonda berbuka bersama2 rakan sekerja...
di dewan aras 8, kementerian kesihatan malaysia....
memang seronok sangat...
first time rasa nye berbuka bersama2 rakan serta keluarga masing2...
macam2 juadah ada... 
ada sate, kari ayam, ayam goreng, sayur campur,ikan sweet sour, kuih muih, buah2an....
yang penting makanan yang dihidang semua sedap2 belaka....

 zahraa la yang paling syok sekali...
sebab ada sate...menu peberet dia tu...

 wif my bff....

lepas berbuka bersama2...
kami solat maghrib, isya' & terawikh berjemaah pulak...
tahlil pun ada jugak...

majlis selesai ngan jaya & sempurna nya...
sebelum balik, ada disediakan roti boy sebagai bekalan@more....
Alhamdulillah...

7 Panduan Makan Secara Sihat Di Hari Raya

Lagi seminggu je kita nak menyambut hari raya...
so bonda nak kongsi kan tips2 skit...
kerja pun kat kementerian kesihatan malaysia (kkm)...
kene la syer skit2 ilmu tentang kesihatan...

buku ni bonda dapat dari bahagian pemakanan, kkm...

ok ni tip2 nye...

1. Makan dalam saiz hidangan atau kuantiti yang kecil.

2. Pilih makanan yang rendah kalori seperti buah2an serta
makanan yang kurang minyak, lemak & santan.

3. Pilih makanan yang tinggi serat untuk mengelakkan sembelit.

4. Hadkan pengambilan makanan yang manis dan berlemak seperti dodol.

5. Pilih buah2an segar sebagai snek atau pencuci mulut.

6. Hadkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan garam seperti kerepek.

7. Minum air kosong berbanding minuman berperisa berkabonat atau minuman yang manis.

sape yang nak jaga badan, bleh la follow tips2 ni ye...
bagi yang tak diet pun ingat la "Makan secara sihat kunci kesihatan"...

nanti bonda syer lagi tips2 yang ada dalam buku ni...
tunggu tau...

Friday, 10 August 2012

Iftar 17, 18, 19, 20 Ramadhan

Assalamualaikum & salam 21 Ramadhan...
seperti biasa la ye...
marathon juadah berbuka pose bonda sekeluarga...
nak post hari2 tak ada masa...
tak ada mood pun ye....
nak buat keje pun rasa malas je...eh....
bukan malas cuma mood nak cuti tu terlebih skit...

mood cuti terlebih tapi mood raya biasa2 je...
nak g shopping pun malas...rasa waktu cam tak cukup je....
kuih raya pun tak beli tahun ni...
plan nak buat kek je...tu pun dekat2 nak raya nanti...
cuma seronok skit sebab tahun ni turn raya di KL dulu...
raya ke4 baru balik ganu...
dah lama tak raya sini dulu...
nampak sangat mak abah happy....
ye la...tiap2 tahun mereka beraya berdua je...
yang buat paling happy dapat beraya ngan cucu kesayangan...

ramadhan 17
masak sardin & telur dadar je....
masak lemak cili api daging salai tu, jiran sebelah umah yang bagi...
kuih muih beli kat kantin opis...
buah mangga & honeydew sebagai pembuka selera...

ramadhan 18
bonda masak nasi lemak, sambal ayam & daging goreng...
teringin sangat nak makan nasi lemak time ni...

ramadhan 19
kuey teow goreng & lempeng cicah sardin je bonda masak...
yang lain suma org bagi...
ada kambing golek, kepak ayam bakar, kuih muih...
memang murah la rezeki time tu...
jus manggo+yourgort papa yang buat...

ramadhan 20
bonda off dari memasak...
papa belanja nasi kerabu+daging salai+telur masin, daging arnab & murtabak...
nak makan nasi kerabu ni kene beratur panjang kat PARAM presint 3, putrajaya....
tapi memang sedap...

yang penting jangan membazir....
makan ikut kemampuan perut je...
nanti nak beribadah pun tak larat....
lesu & mengantuk je....
lagi2 di malam 10 terakhir ramadhan ni...
semoga kita sama2 mendapat syafaat dari Nya...

TQ Allah dengan rezeki Mu....

Tuesday, 7 August 2012

Iftar 16 Ramadhan @Aroma Ikan Bakar, Pantai Jeram

Plan nak g hari sabtu tapi penuh...
hari ahad je ada...
bleh la dari tak ada langsung...
kalau nak berbuka kat sini kene book 2 minggu awal...


ini kali kedua bonda berbuka disini...
tahun lepas pun penah berbuka di sini...
bonda memang suka sangat makan kat sini sebab makanan dia fresh dari laut...
kami sekeluarga naik kete membe papa...
kami bertolak kol 4.00 petang dari shah alam...
sampai sana dalam pukul 5.30 petang...
awal lagi ni....so sampai2 je sana pilih la nak makan apa...
kami pilih ketam, udang, sotong, ikan siakap....

lepas pilih2....terus solat asar dulu...
tengok jam baru pukul 6....mak aiii....
jenuh nak tunggu lagi 1 jam setengah...
nasib dekat ngan pantai....

 
bleh jalan2 dulu....
menikmati angin petang di pantai jeram.....

akhirnya....
ikan siakap stim, sotong goreng tepung, sotong bakar,
ketam masak lemak cili api, udang sambal, kailan ikan masin,
air tembikai laici 1 jug & nasi putih.....
suma ni RM 160.00 untuk 4 org makan....
murah tak???
bonda rasa murah sebab sotong bonda ambik dalam 7 ekor, besar2 lak tu...
kalau tak abis bleh tapau tau...minta diaorg bungkus kan...
cuma bonda rasa masakan dia kali ni agak kureng skit berbanding tahun lepas...
tak pasti la di mana silap nye...

ini adalah suasana sekitar restoran...
tahun lepas bonda g tak la secantik tahun ni...

suma ngah khusyuk tengok pertarungan diantara lee chong wei dan lin dan...
meriah la suasana...

sape nak try berbuka kat sini bleh call no ni : 0173163117/0192084452...


Iftar 14 & 15 Ramadhan @Umah Atuk Zahraa

14 & 15 ramadhan yang lalu...
kami sekeluarga berbuka di rumah atuk kesayangan zahraa...
menikmati menu hasil air tangan nenek zahraa...
mak kepada bonda...hehehheee...
memang bertambah2 la jawab nye....
walaupun menu nya simple2 aje....

zahraa pulak kalau balik umah atuk & nenek...
segala permintaan nya akan ditunaikan... 
kalau bleh zahraa nak balik sokmo umah nenek & atuk...
ye la cucu sorang...ape minta suma dapat...
jeles tau bonda...huhuhuuhu...

ramadhan 14
sambal tumis bilis, kerang rebus, air asam, sup sayur sawi+cendawan
& durian..... 

 ramadhan 15
masak lemak cili api rebung, ayam goreng, ikan goreng,
sayur bayam+cendawan...
& kuih muih atuk zahraa beli di pasar ramadhan...

peace!!
zahraa posing ngan topi yang nenek beli kan...
masa bawa nenek & atuk jalan2 di wangsa walk....

air tangan mak...masak ape pun sedap...

Friday, 3 August 2012

Iftar 10, 11, 12, 13 Ramadhan

Ni n3 marathon menu berbuka pose bonda sekeluarga...
heheheeheheh...
senang sekali jalan....
biasa la aktiviti balik keje...bersilat di dapur...
menyediakan juadah berbuka pose....
yang simple2 je yang penting sodap & papa suka....

 ramadhan 10...
asam pedas ikan tenggiri, murtabak makaroni, 
ikan masin bulu ayam & sup tulang pemberian jiran depan rumah...

 ramadhan 11..
gulai udang+nenas, ikan tenggiri goreng, ikan masin bulu ayam
& cucur udang+taugeh+kucai...

 ramadhan 12..
ikan selar masak kicap, telur dadar, timun jepun & karipap (yang ni beli ye)...

ramadhan 13...
masak lemak pucuk geti@turi, ikan goreng, ayam goreng, 
ikan masin bulu ayam, sambal belacan & tembikai...

Alhamdulillah, rezeki pemberian Allah...
TQ Allah....

Thursday, 2 August 2012

Kempen Kibarkan Jalur Gemilang

Sempena bulan kemerdekaan ni...
bonda tak terlepas untuk turut serta mengibarkan jalur gemilang...
memang tiap2 tahun jalur gemilang gah berkibar di balkoni umah bonda...
hehehehe...semangat tu...
sebagai rakyat Malaysia kita kene berbangga dengan bendera kita...

yang paling semanagt sekali zahraa...
time papa dia ngah sibuk pasang bendera...
dia pun jerit...
malaysia....malaysia...malaysia...
hehehehe...apeda...
merdeka la zahraa....


Merahmu bara semangat waja
Putihmu bersih budi pekerti
Kuning berdaulat payung negara
Biru perpaduan kami semua

Puncak dunia telah kau tawan
Lautan luas telah kau redah
Membawa semangat jiwa merdeka
Semarak jaya kami warganya

Empat belas melintang jalurnya
Semua negeri dalam Malaysia
Satu suara satu semangat
Itu sumpah warga berdaulat

Jalur gemilang... di bawah naunganmu
Jalur gemilang... kami semua bersatu
Perpaduan ketaatan
Amalan murni rakyat Malaysia
Jalur gemilang... megah kami terasa
Jalur gemilang... kibarkanlah wawasan
Merah putih biru kuning
Jalur semangat kami semua

Berkibarlah
Berkibarlah
Berkibarlah

Jalur gemilang

Wednesday, 1 August 2012

Tips Hilangkan Rasa Mengantuk...


Mak aiii....ngantuk nye la mata ni....
cam ada magnet je...
bulan pose ni memang selalu rasa ngantuk time2 cam ni...

ada sape tak rasa ngantuk jugak???
jom sama2 kita try senaman2 di bawah ni...
hopefully bleh kurang la skit rasa mengantuk ni....

1. ni ala taichi sikit la...sebagai intro dan warming up..
 
2. tiru la macam ni...untuk melegakan bahu dan leher.. 

3. wa..wa.. aaa 


4. gerak kekanan kemudian ke kiri.
 
5.ikut je ler... jangan terpusing kepala udah la..

6.tepuk kuat kuat kat dahi..ni untuk hilang mengantuk.. 

7.dah tu buat gerakan tangan dan badan...buat macam happy aje..

8.kemudian goyang2 kaki dan badan sikit...buat macam takde masaalah...

9.buat secara aggresive pula...jangan peduli apa orang lain kata.. 

10.hilangkan semua stress..

11.pusingkan kepala..

12.tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak?...sape kulit gelap jgn trase plak 

13. akhir sekali buat joget kucing..
rasa segar tak??
heheheheheeee......
selamat mencuba ye sahabat2 bonda...