Blogger Templates

Monday, 29 October 2012

Zahraa Tengok Apa Tu??

Assalamualaikum...

ape la yang khusyuk sangat tu...

sampai cam tu sekali muka zahraa...

 OOooOo...zahraa tengok orang sembelih lembu rupanya...

dari umur zahraa setahun sampai la skang papa akan bawa zahraa 
tengok org sembelih lembu lepas solat raya aidiladha...
seronok dia...
dulu kecik tak pandai komen apa2...

skang macam2 dia cite ngan atuk dia...
org sembelih lembu atuk....
lembu tu mati atuk...
sian lembu tu....
hehehehe.....
macam2 la zahraa ni....

skang mungkin zahraa tak faham makna ibadah korban...
insyaAllah...bila dah besar nanti zahraa akan faham kenapa org sembelih lembu tu 
sampai mati....

Tuesday, 23 October 2012

Keistimewaan Bulan Zulhijjah

bonda copy dari fb....
sempat lagi kot nak kejar...
skang baru 7 zulhijjah...
insyaAllah masuk hari ni 2 hari dah bonda berpuasa....
walaupun agak terlewat...

jom ramai2 kita rebut peluang ni....

Tuesday, 16 October 2012

Bandung~Hari Ke2 (Part 2)

ok, kita sambung balik cerita bandung yang dah lama pending...
dah basi dah...tapi bonda nak cite gak...
sementara mood ngah mari ni...

lepas je menikmati lunch di restoran padang...
kami terus je bergerak ke pasar baru...
tempat pertama yang kami tuju...
kedai menjual kain solat....
memang gile sangat tengok telekung dengan macam2 design...
cantik2 semuanya...ada murah, ada jugak yang mahal...
tapi masih dikategorikan berbaloi untuk dibeli...
disini kami telah dinasihatkan oleh pak dudi untuk berhati2 selalu...
sebab nye banyak pencopet ye...
kang tau2 dah hilang je dompet nye...ye la terlalu gila bershopping...
bonda & papa tak sempat ambik gambar pun kat sini...

habis je borong telekung kami g kedai langsir pulak...
nenek zahraa nak buat langsir...

ni la langsir made in bandung....cantik tak??

habis shopping kat pasar baru kami g sini pulak....
 shopping jeans papa....
semua jeans berjenama ada kat sini...harga murah skit dari malaysia...

 habis shopping jeans kami g jalan2 habis kan rupiah lagi...
di FOC pulak kali ni...banyak FOC kat bandung...
tak semua sempat kami singgah....

destinasi terakhir kami untuk hari tu di sini....bali heaven...

papa adalah photographer tak berbayar kami sepanjang di sana...

perut pun dah lapar, kami singgah dinner di sini...
 tomyam campur je tak leh lawan malaysia nye...

 ikan gurame sweet sour yang sangat2 sedap...
sampai skang teringat2....
 sotong goreng tepung..pun sedap...

kangkung goreng belacan masak ala2 mee sizzling..

perut pun dah kenyang...Alhamdulillah...
badan pun dah penat, masa untuk pulang ke apartment...
hari yang sangat menyeronokkan walaupun sangat2 penat...

untuk hari ke3 kita sambung next n3 k...

daaaaaa.....

Besday Atuk Zahraa

Assalamualaikum....
cerita ni nak kata lama, tak la lama jugak...
cuma bonda je masih tak ada mood nak update status...
tak tahu la kenapa ngan mood ni....

hari istimewa ni berlaku pada 6/10/12 yang lalu...
celebrate besday atuk zahraa iaitu abah kepada bonda zahraa....
bonda ngan papa pun survey la tempat2 makan yang menarik...
kalau boleh nak cari yang sekitar ampang je...

akhirnya kami memilih restoran Q thai village kat dagang avenue, taman dagang...


nak cite & komen skit pasal steamboat kat situ...
bagi bonda kuah dia tak la sedap sangat...
lagi sedap kat restoran tupai2 shah alam....
tapi variasi makanan sangat banyak dan bila habis je diaorg terus top up...
bagi bonda boleh la nak layan...

yang penting abah & mak happy malam tu....
zahraa pun happy jugak kan????dapat makan ice krim..hehehehee...

selamat hari lahir atuk zahraa yang ke 61 tahun....
semoga dimurahkan rezeki, dipanjangkan usia, sihat selalu 
yang penting sentiasa dirahmati oleh Nya....amin....

Friday, 12 October 2012

Jom Shopping..



Jom pakat ramai2 kita g....
mana tahu ada yang berkenan untuk dibeli...
kat pwtc ada, mid valley ada, puchong pun ada...
nak g suma tempat pun boleh.....

selamat bershopping ye sahabat2 bonda....


Thursday, 11 October 2012

Rapuh~Opick

Assalamualaikum....

Detik waktu terus berjalan
Berhias gelap dan terang
Suka dan duka
Tangis dan tawa
Tergores bagai lukisan
Seribu mimpi berjuta sepi
Hadir bagai teman sejati
Di antara lelahnya jiwa
Dalam resah dan air mata
Ku persembahkan kepadaMu
Yang terindah dalam hidupku

Meski ku rapuh dalam langkah
Kadang tak setia kepadaMu
Namun cinta dalam jiwa
Hanyalah padaMu
Maafkanlah bila hati
Tak sempurna mencintaiMu
Dalam dada ku harap hanya
DiriMu yang bertakhta
Detik waktu terus berlalu
Semua berakhir padaMu.....

sejak akhir2 ni bonda suka sangat layan lagu yang dinyanyikan oleh Opick...
rasa tenang je...rasa dekat je ngan Yang Maha Esa...
rapuh ni adalah salah satu lagu yang bonda suka....
memandang kan terlampau suka sangat, bonda jadikan rapuh ni lagu tema kat blog bonda....
rasa nak nangis pun ada bila dengar lagu ni....opSss!!terlebih sensitip pulak....
i Love Allah.....

Wednesday, 10 October 2012

Thursday, 4 October 2012

Menu Istimewa Hari Ini


Bonda copy daripada fb...
nak share ngan sahabat2 bonda kat blog...
insyaAllah untuk panduan kita semua...

Tuesday, 2 October 2012

Bandung~Hari Ke2 (Part 1)

Assalamualaikum....
10 September 2012...
hari kedua dengan keterujaan yang sangat melampau...
dalam kepala otak ni tak sabar nye nak g shopping...
tapi rasa cam tak puas tido pun ada....
rasa2 nye malam kat bandung ni kejap je kot...
jam 4.30 cam tu dah subuh...
jam 5.30 dah cerah cam jam 8.00 pagi kat malaysia....

janji ngan pak supir jam 8.00 pagi....
so kami siap2 bekpes kat appartment dulu....
kami bekpes roti & air kopi je...
roti, jem & 3 in 1 ada disediakan oleh pihak apartment...

lupa lak nak cite tempat kami sekeluarga tinggal....
sepanjang di bandung kami tinggal di Cipedes Apartment....
tempat yang sangat luas, bersih, nyaman & selesa.....
harga nye juga berpatutan...
1 keluarga cuma RM150 untuk 3 malam...
apartment 3 bilik 2 bilik air...tapi kami cuma guna 2 bilik...
so diaorg cuma charge untuk 2 bilik je....

tengok anak dara tu tido....lasak kan??

bergambar di depan apartment sambil menunggu pak supir...

kilang sulam adalah destinasi pertama kami....
tourism guide kami yang sugest tempat ni...
dia kata lagi murah dari pasar baru....
sebab pasar baru pun ambik dari sini.....

lepas abis borong kat tempat ni...
kami gerak g pasar baru pulak....
tapi sebelum sampai pasar baru kami g lunch dulu....
kat restoran padang...Mitra Sederhana Pasteur...
bleh tahan la makanan dia...sedap...

 terlampau banyak makanan, tapi usik mana yang nak makan je tau...
kang jenuh kene bayar semua...

apeda zahraa...org sedap menjamu selera...
dia lak sedap buat taik mata...hehehehee...

alamak panjang lak n3 ni...
jap lagi bonda sambung balik k....
ada keje nak kene settle ni...
daaaaaaa........

Monday, 1 October 2012

Bandung~Hari Pertama

Assalamualaikum....
Tanggal 9 September 2012....
maaf la ye, kembali ke cerita bulan lalu...
berjanggut nak mula kan n3 ni...
tapi insyaAllah bonda akan update slow & steady...

walaupun cerita ni dah jadi kenangan...
tapi ianya tetap kenangan terindah untuk diabadikan....

lepas solat maghrib, kami sekeluarga bertolak ke ERL...
dari rumah ke ERL, jiran kesayangan bonda yang hantar...

peace...
tunggu ERL yang tak kunjung tiba...
mak & achik...
zahraa yang sangat teruja....

bonda ambik pakej KLIA transit to LCCT....
perjalanan ERL dari putrajaya ke salak tinggi dalam 9 minit...
dari salak tinggi ke LCCT dalam 25 minit menggunakan shuttle bus....
jumlah keselurahan pakej ni RM26 untuk 4 orang dewasa dan 1 kanak2....

tiba di LCCT je terus check in luggage....

 tengok-tengok, gate no berapa nak kene g ni...
zahraa tunjuk nak air pororo...
dah la mahal gile...layan kan je la....

tepat jam 10.50 kami dah gerak masuk ke dalam pesawat...
pesawat akan terbang jam 11.15 malam waktu malaysia....
masa ni bonda doa dalam hati semoga perjalanan ni sentiasa dilindungi oleh  Nya...

cam faham je.....
tengok zahraa tu...sibuk je...

akhirnya, kami tiba di lapangan terbang bandung jam 12.30 malam watu tempatan...
1.30 malam waktu malaysia, waktu di bandung awal sejam dari malaysia...

 keluar je kami dari lapangan terbang...
seorang lelaki tersenyum pada kami....
bonda pun cakap ngan papa, agak nye ni kot pak dudi....
akirnye, pak dudi memperkenal kan diri beliau...
kan betul tekaan bonda....hehehe...

pak dudi ni ada menyediakan perkhidmatan kereta sewa+pemandu...
kalau ikutkan bonda nak dia yang jadi supir kami,
tapi bonda tahu mesti esok dia hantar supir lain...
hehehehe...ye la pak dudi ni femes dikalangan pelancong malaysia...
mesti ramai yang nak dia jadi  supir merangkap tourism guide...

memandangkan kami tiba di hotel jam 1.30 pagi....
tak ada apa yang dapat dilakukan time2 cam ni selain membersihkan diri
dan ready untuk melelapkan mata....
kita sambung next n3 k....
daaaaaaa.......