Blogger Templates

Monday, 14 October 2013

Check Up 35 Minggu

Assalamualaikum....

Sekejap je rasa dah 35 minggu....
tinggal 34 hari lagi kakak zahraa nak dapat adik .....
sempat ke sampai ke tarikh due...
takut2 kuar awal pulak...

dr kata suma ok....
air ketuban normal....
scan muka baby dah nampak tembam.....
mana tak nye berat baby dah 2.2 kilo...
tapi nampak pipi sebelah je....
sebab muka baby betul2 ngadap ke bawah....
Alhamdulillah baby berada di kedudukan yang sepatutnya...

berat bonda dah 70 kilo...
sama je cam ngandung kakak zahraa dulu...
berat badan naik dengan jaya nye....
bonda tak kesah pun dengan berat badan tu...
dalam pantang nanti bleh pulun diet...

cuma bonda dah tak selesa nak tido malam...
bahagian pusat ni sakit sangat...
mungkin kulit perut dah semakin menipis....
bila g supermarket mesti ada org tegur...
eh, perut dah nampak ke bawah sangat....
tunggu hari ke???hehehee....
bonda harap baby kuar awal muharam ni....
inshaAllah...semoga Allah makbulkan doa bonda...
kalau ikut dr pulak...
suma ok, tunggu sakit je ye...
maknanya bila2 masa je la baby bleh melihat dunia...

 menunggu tuan baru...
dulu katil kakak zahraa...skang giliran adik pulak...
bonda & papa renovate skit bagi cantik....

 yang ni baru khas untuk adik...
kakak zahra dulu tak merasa...

baju pun bonda tak beli banyak sangat...
kalau kuar confirm girl...
bleh pakai baju kakak zahraa je nanti...
kalau kuar boy...
lepas pantang nanti baru kita shopping ye baby!!
tapi dr kata girl...
kuasa Allah sape yang tahu kan....

ada satu lagi bonda nak beli sebelum bersalin...
breast pump....harap2 sempat la beli....
untuk pantang pulak...
bonda nak continue produk shaklee...
mungkin tambah produk nona roguy...

doa & harapan bonda semoga anak kedua ni bonda dapat
lahirkan secara normal tanpa sebarang komplikasi...

* Selamat berpuasa bonda ucapkan kepada papa 
& seluruh umat islam
yang berpuasa sunat arafah hari ni...

Disunatkan kepada orang yang tidak melakukan ibadah haji. Fadhilatnya sangat besar sebagaimana dijelaskan menerusi hadith daripada Abi Qatadah r.a. ujurnya, 
Rasullullah s.a.w. telah ditanya oleh sahabat mengenai puasa hari 'Arafah, sabdanya bermaksud: 
"Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu dan tahun-tahun kemudiannya." 
(Riwayatkan oleh Muslim dan al-Turmuzi)
Menerusi hadith daripada Abi Qatadah r.a. juga bahawa Rasullullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:
"Puasa pada hari 'Arafah itu menghapuskan dosa dua tahun yang lalu dan tahun yang akan datang." 
(Diriwayat oleh Muslim)

Wednesday, 11 September 2013

WW~Putrajaya International Fireworks Competition 2013 (Part 1)

Assalamualaikum.....

 Bunga api From Malaysia!!!
mengagumkan...

Bunga api From Korea!!!
sangat2 mengagumkan...

Peminat Setia bunga api!!!

Tuesday, 10 September 2013

Tesco Online Shopping-Mari Membeli Belah!!

Assalamualaikum....

First time bonda beli belah barang dapur guna servis online...
memang mudah & yang penting kita bleh bajet barang2 yang betul2
perlu sahaja untuk dibeli...

kalau g pasar raya ni, maklum la rambang mata...
senarai yang bukan dalam list pun akan dimasukkan dalam trolley....
barang yang dipesan pun masih segar...
tak perlu nak Q panjang2 untuk bayar....
memang syiok la....
tau2 je barang dah sampai depan pintu rumah....
kita juga bole pilih masa yang sesuai untuk penghantaran...
barang bonda sampai seperti yang diminta tepat jam 9.30 malam...
time tu je kami ada kat rumah kan...
siang hari sibuk bekerja...

skang ni diaorg ngah buat promosi untuk customer yang 
first time guna kan perkhidmatan online ni...
cari mana2 keratan baucar di akhbar mengenai tesco online shopping ni...
anda akan dapat baucar RM20 untuk shopping online... 

kos penghantaran cuma RM10 sahaja...
murah la kan...kan skang minyak dah naik...
kalau nak g tesco puchong tu...tol je dah berapa...
mingyak pergi balik lagi...
rasanye lebih dari RM10...

hanya perlu ikut step yang tertera...
tapi mesti ada emel ye...

 amboi tak menahan abg tesco ni berposing...

 dan 1 lagi....
hanya bleh bayar pakai kat kredit je ye...

 barang2 dapur yang bonda pesan sampai terus di depan pintu rumah...

 comey je trolley dia...
sib baik umah bonda ada lif...kalau tak jenuh gak dia nak angkat...

last sekali buat double check..
betul ke barang yang sampai mengikut seperti yang di order..

cuba la try...lagi2 yang gile pada promosi..
klik je..takyah nak terkejar g tesco semata2 nak kejar promosi...

Monday, 9 September 2013

Check Up 30 Minggu @KPMC, Kajang

Assalamualaikum.....

hari ni bonda nak cite pasal perkembangan 
adik kepada kakak zahraa yang tgh syiok dok dalam perut bonda...
pejam celik pejam celik dah  masuk 30 minggu bonda mengandungkan
adik kepada kakak zahraa ni....

mengandung kali ni sama je macam mengandungkan 
kakak zahraa dulu...
tak alah, tak ada sakit2 yang perlu pemantauan details dari dr...
masih boleh masak, mengemas & melakukan rutin harian sepeti biasa....
cuma perasaan malas tu lebih skit dari mengandungkan 
kakak zahraa dulu...

3 kali scan dr sahkan adik kepada kakak zahraa ni berjantina girl...
nampak nye Allah makbulkan doa 
kakak zahraa yang nak sangat adik girl...
tapi hati bonda ni teringin & masih rasa bonda mengandungkan baby boy...
biasa la...kalau bleh nak sepasang kan...
tapi bonda tetap redha girl or boy....
yang penting sihat dan membesar menjadi khalifah 
di muka bumi Allah ni...

uh!!lepas raya ni...
nampak gaya nye...jarum kat mesin penimbang ni naik dekat 2kg lebih...
tapi dr tak komen ape2 pun...
berat baby skang ni mencecah 1.2 kilo...
rasa nye mungkin kuar pun lebih kurang kakak zahraa je
dalam 3 kilo...

sepanjang hamil ni bonda check up kat KPMC, Kajang...
sama ngan kakak zahraa dulu...
lahir pun inshaaAllah nak Dr Jamil gak yang sambut...
sebab senang & suka sangat cara dia bekerja...

yang suspen nye...
adik kepada kakak zahraa ni masih dalam keadaan songsang...
harap2 tak la mengikut tradisi kakak zahraa
bersalin secara cser sebab songsang diakhir2 kehamilan...
dr pun bagi tau rahim bonda ok...
tak ada masalah untuk bersalin normal...

dr ngah sibuk godek2 perut bonda...
tak banyak komen yang keluar dari mulut dr..

 adik kepada kakak zahra ngah bagi senyuman 
paling manis buat kakak nya......hehehe...
tak sabar nak jumpa ngan kakak zahraa ye...

harapan bonda supaya  boleh bersalin secara normal untuk
kehamilan kali ini...
tapi kalau cser gak pun bonda redha...
sebab bonda tau bila kita mengandung ni,
kita mesti dah bersedia dari sebarang kemungkinan...
doa, usaha & tawakal semoga semuanya dipermudahkan oleh Nya...

Friday, 6 September 2013

1 Hari Di Hari Raya

Assalamualaikum & Salam 30 Syawal 1434H.....
org dah abis cite pasal raya...
bonda baru terkedek2 nak cerita pasal raya....

maklum la sejak berbadan dua ni....
mood nak update blog hilang entah ke mana....

ni pun gigih kan jugak la buat n3 pasal raya...
janji ada gak kenangan raya 2013.......

raya taun ni, walaupun berbadan dua..
tetap nak nampak glamor di pagi raya....

tema taun ni tiffany blue...
lembut je dari warna taun2 lepas....

turn raya taun ni kampung belah papa...ganu kita la sampai raya ke 5...
pas2 baru raya di KL pulak....
syiok nye raya taun ni, sebab musim buah...
puas la baby dalam perut ni makan durian, manggis, cempedak...
memang nikmat la...
lagi2 buah dari kebun MIL sendiri....

ni aktiviti malam raya kami...
zahraa tolong tok mek dia nganyam ketupat palas...

ni gambar kami bertiga di pagi raya...
senget sebelah pulak gambar ni...hehehehee...

 bersama pengarang jantung buah hati bonda...

bonda & puteri kesayangan hamba...

anak dara bonda yang suka sangat ngan baju raya dia tahun ni...
ala2 princess katanya...

raya tahun ni kami bertiga....
inshaaAllah raya tahun depan kami berempat pulak....
zahraa la org yang paling eksited nak dapat adik...

Monday, 5 August 2013

Salam Lebaran 1434H

Assalamualaikum....


Tiada kata seindah maaf,
bila ada kata & perbuatan yang khilaf,
kiranya maaf yang kami harapkan...
Semoga kita dipanjangkan usia untuk bertemu ramdhan &
lebaran akan datang....

Salam lebaran dari kami sekeluarga :
Bonda~Papa~Puteri Zahraa

Wednesday, 10 July 2013

Terawih Ketika Berbadan Dua

Assalamualaikum & Salam Ramadhan 1434H

Alhamdulillah dipanjangkan usia untuk bertemu 
dengan ramadhan pada tahun ini....
semoga ramadhan kali ini bonda sekeluarga dipanjangkan usia untuk 
merebut segala ganjaran yang ditawarkan hingga ke penghujungnya...

Segala puji bagi Allah.....
harap2 Allah memberi kekuatan kepada bonda untuk selesai kan puasa 
untuk hari ini dan seterusnya....
walaupun belum penah lagi merasa nikmat berpuasa ketika berbadan dua...

Allah maha penyayang, memakbulkan doa bonda untuk merasa 
mengandungkan adik zahraa seperti yang 
dirancang ketika usia bonda 28 tahun...

Alhamdulillah...walaupun agak lewat dari sasaran....
kalau boleh bonda ingin melahirkan adik zahraa pertengahan tahun ni...
tapi Allah lebih mengetahui ape yang terbaik buat hambaNya...

Malam tadi bonda gigihkan diri untuk menghabiskan 
terawih 8 rakaat bersama witir 3 rakaat di surau...
Ya Allah rasa seronok tidak terkata...
walaupun rasa nak pitam bila dah masuk 6 rakaat...

Bulan puasa ni bonda dah bincang ngan papa...
bonda tak nak masak sebab nak tumpukan pada terawih...
ye la kan kalau masak ni takut tak larat pulak nak berterawih..
lagi2 bila berbadan dua...

InshaAllah kami akan berbuka di masjid besi bermula 
hari ni dan terus sambung berterawih....

Semoga Allah permudahkan segala nye....

kakak zahraa first time terawih...
terawih jap je pas2 main je lebih....
tak pe la janji zahraa sudi teman bonda g terawih...

Sunday, 7 July 2013

Ramadhan Tiba

Assalamualaikum...





Ramadhan tiba 3X
Marhaban Ya Ramadhan 4X
Ramadhan tiba 3X
Marhaban Ya Ramadhan 4X
Ramadhan tiba semua bahagia
Tua dan muda bersuka cita
Bulan ampunan bulan yang berkah
Bulan terbebas api neraka
Andaikan saja Ramadhan semua
Bulan yang tiba bulan yang ada
Karena besarnya setiap pahala
yang di janjikan kepada kita
Marhaban Ya Ramadhan 4X
Dalam bersahur ada pahala
Dalam berbuka alangkah indah
Menahan diri menahan lidah
Menjaga hati menjaga mata
Banyakkan amal hari-harinya pahala
Datang berlipat ganda
Berlomba-lomba untuk ibadah
Dunia bahagia surga nanti gantinya
Ramadhan tiba 3X
Ramadhan tiba 3X
Dan semoga setiap jiwa
Diberikan ampunan-Nya
Dan semoga hapus semua
Kesalahan setiap jiwa
Marhaban Ya Ramadhan 4X
Marhaban Ya Ramadhan 4X
Marhaban Ya Ramadhan 4X
Marhaban Ya Ramadhan 4X



Thursday, 6 June 2013

Pentas Akhir Adik Adikku Musim Ke 4

Assalamualaikum.....


Malam tadi berlangsung nye pentas akhir bagi rancangan adik adikku
musim ke 4 di PICC....
bonda & papa jadi peneman zahraa yang semangat nak sangat g...

kami sampai2 je dewan dah penuh ngan penonton...
kerusi kosong pun dah tak ada...
sian papa kene angkut kusi sendiri sebab zahraa tak nak balik...
nak tgk live kat situ...
rasanye tgk kat umah lagi selesa kot...
tv1 pun ada siarkan siaran secara langsung...

rasanya pentas akhir musim ke 3 lebih teratur kot dari musim ni...
pengisian pidato pun musim ke 3 lebih menarik dari tahun ni....

sebagai peminat setia rancangan tersebut...
kami rasa cam ada kekurangan dari segi pengisian pidato 
dan perlu ada penambaikan dari segi keselesaan para penonton...

ape pun tahniah kepada para pemenang....
memang sangat hebat pendakwah2 cilik tersebut mengajak masyarakat
ke arah kebaikkan dunia & akhirat...

berikut adalah pemenang2 pentas akhir adik adikku musim ke 4:

Juara : Adik Muhammad Hanif Zakaria 12 tahun
Naib Juara : Adik Hanan Athirah Nazli 12 tahun
Ketiga : Adik Shauqi Afifi Shamsudin 12 tahun
Saguhati : Adik Uswatun Hasanah Yusri 13 tahun & 
Adik Muhammad Amir Ahmad Dasuki  11 tahun 

Dewan B, PICC

sempat lagi anak dara sorang ni...

Wednesday, 5 June 2013

Pelangi Senja

Assalamualaikum....


cantik kan pelangi senja???
pelangi yang muncul selepas hujan membasahi putrajaya....
selalu orang pertama yang akan perasan pelangi 
dari balkoni rumah bonda adalah zahraa....
dia yang akan panggil papa atau bonda untuk tunjuk pelangi yang muncul...
lepas tu dia akan suh bonda & papa snap gambar....
semoga hidup puteri zahraa juga akan seindah pelangi senja....

Tuesday, 28 May 2013

Sifat Orang Beriman

Assalamualaikum....

semoga bonda & family tergolong dalam golongan orang2 yang beriman....
inshaaAllah....

The Grato (Italian & Western Food), Bangi

Assalamualaikum...

ok jom bonda nak cite skit pasal restoran yang ramai kot org nak g...
sejak kuar jalan2 cari makan kat tv3 tempoh hari....
termasuk la bonda...
restoran yang terletak di area bangi....
ada dua cawangan satu kat seksyen 3, dan satu lagi kat seksyen 7.....

bonda & family g cawangan seksyen 7...
terletak betul2 dalam restoran suasana bangi....
sederet ngan klinik mediviron, bangi...

jom kita usha skit menu2 yang disediakan...

tgk menu je dah terliur...
yang ada gambar2 karton chef tu menu pilihan chef la...
maksud nye menu yang sedap untuk dicuba...

jom layan pulak menu pilihan bonda sekeluarga & jiran kesayangan bonda...

homemade lasagna...
kene makan panas2...kalau dah sejuk tak sedap...

 lamb chop with pasta...
bole la...

 ni tak ingat nama dia...
lamb chop jugak cuma pasta diganti ngan kentang lenyek...

 chicken chop with pasta...
cinonet je ayam dia...
pasta dia cam rasa mee maggi ayam....

Alhamdulillah...

dah makan so kita komen pulak...
dari segi rasa biasa2 je...
tak la sesedap yang digambarkan...
lidah lain2 kan...
sedap & murah lagi kat restoran Western Cafe...

ok sape nak try boleh la g di alamat berikut :

1) The Grato, Seksyen 3, Bangi:
    No.12 Jalan 3/7, Seksyen 3, Bangi Perdana, Bangi

2) The Grato, Seksyen 7, Bangi:
    Restoran Suasana Bangi, Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

No telefon :    
017-665 6601

Thursday, 23 May 2013

Carta Perencanaan Anak Soleh

Assalamualaikum.....


sebagai panduan bonda & papa dalam mendidik amanah Allah....
inshaaAllah...

Wednesday, 22 May 2013

CIC's Sporty Fruity Day 2013

Assalamualaikum...

tengok muka zahraa tu...
muka org semangat nak bersukan....
sebelum kami menuju ke stadium titiwangsa, taman tasik titiwangsa...
singgah g beli bekpes kat petronas presint 18 dulu...

dalam hati papa risau takut tak jumpa jalan nak ke sana..
last2 memang sesat pun...tapi sib baik jumpa gak
taman tasik titiwangsa....

sampai sana teacher zahraa terus tunjuk tempat duduk parents...
semua parents duduk ikut group anak masing2...
zahraa group green watermelon....

teacher zahraa bagi biskut...
papa beli kan air & roti untuk zahraa....
bagi tenaga kat zahraa nak bersukan jap lagi...
kang pengsan pulak anak bonda ni tak makan...

go green watermelon...go green watermelon....

masa ni zahraa & rakan2 dah siap nak berkawat pusing 1 stadium...
memang nampak sangat zahraa seronok...
yang belakang zahraa tu membe baik zahraa kot...
g mana2 mesti ngan budak girl tu...

inilah keputusan keseluruhan untuk sukan CIC
yang berlangsung pada 18 Mei 2013 yang lalu...

untuk acara 4 tahun suma group green watermelon yang sapu bersih...

tiba la masa untuk penyampaian hadiah kepada anak2 CIC yang bertanding...
semua dok elok je dalam group masing2...

senyuman kepuasan...

wahhh!!!posing nak bagi tau zahraa budak yang kuat...

posing ngan bonda pulak....
nak jugak tu...

ini lah hasil zahraa main 2 game....
game pertama hang the fruits dan yang ke 2 choose the fruits...
dua2 game zahraa dapat tempat pertama...

dalam kol 12 selepas penyampaian hadiah untuk zahraa kami terus balik..
tak tunggu sampai acara habis pun...
kita tunggu tahun depan pulak...tema ape la agak nye kan...

Friday, 17 May 2013

Insan Yang Bernama Puteri Zahraa!

Assalamualaikum....


Sudah hampir 4 tahun Allah pinjamkan insan yang comel ni
untuk bonda & papa bermanja.....
dari dalam perut bonda lagi nama zahraa dah melekat di bibir saban hari....
zahraa insan yang paling bonda & papa sayang....
harta bonda & papa dunia & akhirat...
inshaaAllah akan bonda jaga amanah Allah yang tidak ternilai ini....

Thursday, 16 May 2013

Happy Teacher's Day

Assalamualaikum.....


Malam tadi gigih la bonda & papa teman zahraa cari kek....
kek nak bawa g school bagi kat teacher2 CIC....
bagun pagi2 je terus tanye mana kek zahraa yang nak bagi kat teacher tu...
jangan lupa bawa tau bonda.....
hai la anak...semangat sungguh....

ape2 pun selamat hari guru kepada semua guru2 yang berada di atas muka bumi ini.....
semoga menjadi pendidik yang ikhlas kerana Allah.... 

Wednesday, 27 March 2013

Rindu!!!

Assalamualaikum....

lama rasa nye tak bercerita kat sini....
kalau ikutkan banyak je story2 nak diabadikan...
tapi ape kan daya....
keadaan kat opis ni tak mengizinkan diri ini untuk aktif berblog.... 

yang paling sedih bonda tak boleh nak komen kat blog sahabat2 bonda cam dulu lagi...
sebab aplikasi tersebut kene blok oleh pihak tempat bonda mencari rezeki....
ape pun tak boleh...sabar je la!!!!

inshaaAllah akan bonda usaha kan jugak untuk menyerikan blog ni ngan update2 tekini...
walaupun cerita nye dah agak basi....

rindu sangat2 ngan sahabat2 bonda....
walaupun tak dapat komen...
nasib masih diberi kebenaran unuk membaca post2 terkini dari bloger2...
peraturan tetap peraturan....
sebagai pekerja...kene la ikut ape yang telah ditetapkan....

Thursday, 14 February 2013

Santai Malam Tahun Baru Cina @Dataran Putrajaya

Assalamualaikum.....

wahhh!!semua org cerita pasal cuti2 tahun baru cina...
bonda, zahraa & papa raya kat KL je....
nak g mana2 pun seronok....
jalan lengang je....

memandangkan tak g mana2....
malam tahun baru cina yang lalu kami g la join
program yang perbadanan putrajaya anjurkan..

seronok jugak....meriah pun meriah...
bersantai2 bersama keluarga....memang syiok....

siap boleh menikmati sate lagi...
yang ni beli sendiri ye...
ada macam2 jualan disediakan....

zahraa & menu feberet...

lepas sate..jagung pulak...
bersantai di atas tikar yang penganjur sediakan...

persembahan akrobatik yang diimport khas dari shanghai, china...

ini yang paling dinantikan....
tarian singa...menarik sangat....

kumpulan the boys....
dulu kumpulan ni dikenali dengan penyanyi ella...
ella & the boys....

fun @ppjsquare akan diadakan setiap sabtu malam minggu ke 2 dan ke 4...
yang bonda g ni fun @ppjsquare bersempena tahun baru cina...
tapi bonda tengok aktiviti yang diaorg anjurkan ni seimbang la....
ada berbentuk islamik dan ada jugak berbentuk hiburan...

malam minggu pada sesiapa yang tak g mana2...
bleh la join program2 kat putrajaya ni....