Blogger Templates

Friday, 18 January 2013

Jumaat Yang Tenang

Assalamualaikum...

hari ni bonda nak syer satu ayat yang di ambil dari fb 
ustaz zahazan mohamed.....

bonda tertarik sangat dengan ayat dalam fb beliau...
jadi bonda nak syer ngan sahabat2 bonda dalam blog ni....


Pesan seorang tuan guru kepada anak muridnya yang disayangi, 
jangan la jadi seperti mekanik yang sibuk membaiki kereta oarang lain,
tetapi 
kereta nya sendiri  tidak terurus sehinggan menyusahkan 
diri dan layak dibuang ke dalam lombong,
jangan jadi tukang rumah yang sibuk membetul rumah orang 
tapi 
 rumah nya sendiri seakan reban ayam menunggu masa  
untuk runtuh dan menyebabkan keluarga sendiri dalam kesusahan,
jangan jadi juga seperti dr pakar yang sibuk memberi nasihat kesihatan pada pesakitnya,
 tapi 
dirinya sendiri diulit  pelbagai penyakit lantaran tak berbuat apa yang dikatakan...

ada benar nya hikmah ini, 
maksudnya 
usahalah untuk memperbaiki diri sendiri 
& keluarga di samping memperbaiki keadaan....
jangan hanya pandai bercakap tapi....sendiri mau ingat la....

12 comments:

  1. betoii tu sue..baiki diri kita dan family kita sendiri before orang lain..

    ReplyDelete
  2. betul tu....yan setuju....dengan pandangan ustaz tu....

    ReplyDelete
  3. Betul tu Sue..
    kena lah perbaiki diri sendiri dulu kan, keluarga baru lah beralih kt org lain..
    salam Jumaat..:)

    ReplyDelete
  4. Senang kata kan Su "cakap tak serupa bikin" kata org kitalah biasanya kan.

    ReplyDelete
  5. jangan lupa jangan jadi tukang jahit baju tapi bila hari raya dia tak pakai baju baru... ha.. ha...

    ReplyDelete
  6. Kakak dtg menjenguk...
    Jenguk rumah Su moga sihat semuanya..

    ReplyDelete