Blogger Templates

Monday, 24 November 2014

Karnival Upin & Ipin Vs Malaysia Islamic Childres's Fair (MICF)

Assalamualaikum.....

hari ni rasanya mesti ramai yang update pasal aktiviti hujung minggu...
bonda pun tak ketinggalan nak bercerita pasal karnival2 yang bonda 
pergi untuk seronok kan puteri2 bonda....

kebetulan 21-23 november 2014 yang lalu ada 
dua karnival untuk kanak2 yang berlangsung...almaklumla cuti sekolah pun dah start...
satu karnival upin dan ipin yang diadakan di PICC, putrajaya....
satu lagi MICF yang berlangsung di SACC, shah alam...

ape yang bonda nak kata kan kat sini...
karnival upin & ipin ni gah pada nama je kot...
senang cerita indah khabar dari rupa....
sayang seribu kali sayang...
pihak penganjur buat karnival sekadar ape bonda tak tau...
sepatutnya pihak penganjur dah bole pikir berapa ramai yang akan 
hadir ke karnival mereka.....
dah la karnival tu dibuat time cuti sekolah...
dan yang pastinya akan hadir keseluruhan isi keluarga...

tak dapat bayang la diaorg naik bukit picc tu sambil dukung 
anak kecil...ada membe satu opis ni cite, dia nampak 
budak kecil naik bukit picc tu jatuh bergolek2 cam tenggiling...
dari segi pengurusan memang fail...
pintu untuk masuk & keluar dewan tak dijaga....
tempat yang sempit...
sempat la bonda baca review dalam fb upin & ipin...
keseluruhan yang hadir memang sangat2 terkilan dengan karnival tersebut....
tapi sebab kan tak nak menghampakan anak2...
mak & ayah ni sanggup la meredah jem, mendaki bukit
demi janji dengan anak2....

bagi bonda dari segi keseronokan & pengisian program yang lebih menarik
bonda pilih MICF...
bukan bonda je....soalan yang sama bonda tuju kat kakak zahraa...
kakak mana lagi best upin ipin ke MICF??
jawapan kakak MICF lagi best....
budak pun tau menilai....

bonda harap MICF ni dapat mengekalkan penganjurannya setiap tahun...
syiok...sambil shopping tudung anak2...
 dapat jugak maklumat mengenai pendidikan yang terbaik untuk 
anak2...
management karnival pun bagus...
setiap pintu masuk ada staf jaga...
setiap permainan yang anak2 nak join ada staf yang pantau...
jauh sgt berbeza dengan karnival upin & ipin....

ni antara aktiviti yang kakak join masa karnival upin & ipin...

ni pulak time maskot upin & ipin keluar...
yang belakang memang tak nampak ape la kan...
sian la bapa2...lenguh bahu memikul anak2...

 ni pulak gambar sekitar MICF...
hebat adik ni berpidato...

pilot hensem ni ngah ajar kakak zahraa bawa kapal terbang...

sunnah nabi...belajar memanah....
kakak zahraa dapat jatuh kan 2 tin..
kira hebat la....first time memanah tu...

benda yang kakak zahraa sgt eksited nak buat...

nyanyi beramai2 di atas pentas bersama kumpulan voices of ummi....
seronok sgt kanak2 ni...

 dapat berkotak2 susu free lagi...

tujuan bonda vs kan 2 event ni bukan ape...
harap penganjur karnival upin & ipin belajar dari kesilapan lepas...
kalau bole next event buat lagi GEMPAK....
upin & ipin adalah fenomena yang agak besar kot kat malaysia ni...

untuk MICF satu permintaan bonda, lepas ni kalau nak buat event
buat la lepas gaji...baru la syiok nak shopping...
yang lain suma tip top....

Thursday, 13 November 2014

Malam Kesenian Kementerian Kesihatan Malasysia @The Everly Putrajaya

Assalamualaikum.....

1st time bonda dinner tanpa husband & puteri2 kesayangan bonda...
memandangkan dinner malam tadi bos2 bahagian bonda ni belanja...
bila lagi kan nak merasa bos2 belanja makan kat hotel...
kebetulan 2 org staf yang mula2 nak g tak jadi g...
bonda pun ape lagi...ok je la bila ada sorang staf yang tak nak g ni offer...

atas kebenaran papa...
bonda pun mengambil peluang beronok2 bersama2 staf2 1 bahagian...
tapi masih dalam kawalan...hehehhee...

sekali sekala untuk diri sendiri, tapi masih ingat anak2 kat umah tu...
itu la naluri seorang bonda....
malam kesenian ni adalah malam persembahan anggota KKM
yang berbakat dalam nyanyian & tarian...
sebelum ni diaorg memang dah berentap...
kira malam tadi malam kemuncak la...
dasyat jugak staf2 kkm ni....
suara sedap...menari pun best...
persembahan tarian yang paling best bonda rasa dari
hospital sultanah nurzahirah....memang meletop la...
penyanyi2 sola & duet pun tak kurang hebat jugak...

bagi bonda bagus la kkm anjur program cam ni...
bole la staf2 nurse, dr, pentadbiran mengeluarkan bakat2 yg dah lama terpendam...
sambil tu boleh la hilang kan stress dan lari kan diri dari asyik fikir pasal kerja je...

jom layan sesi bergambar ala2 model bonda & geng2 yang g malam tadi...


geng2 workout hari2 ni....

with ema....

ema & kak yan...

me & kak yan...

jom mamam......

ni menu yang disediakan oleh the everly hotel...
ya Allah....tak baik kan...
bukan tak bersyukur tapi rasa cam tak berbaloi kot 
kkm bayar untuk menu ni...
lauk dia masin sangat2...
sampai kebas2 lidah....nak digambarkan bertapa masin nye...
lauk kenduri kahwin lagi sedap...

makanan je la yang buat kami sedih...
dari segi lain suma nye tip top....
harap2 taun depan bole join lagi tapi harap bukan kat the everly hotel lagi la....

Monday, 10 November 2014

Cake Hello Kitty Untuk Puteri Zhafiraa

Assalamualaikum.......

08.11.2013-08.11.2014...
setahun telah berlalu...
rasa baru semalam bonda melahirkan puteri ke2 bonda...
puteri yang menjadi gula2 buat kakak zahraa, puteri sulung bonda...
seronok rasa nya dapat melihat mereka berdua bermain,
bergelak ketawa bersama2....

adik zhafiraa memang dilahirkan sifat nya agak kelakar, pandai ambil hati,
manis dengan senyuman....tidak banyak ragamnya....

Alhamdulillah, planning bonda nak buat besday adik kat taska termakbul....
07.11.2014 yang lalu, sehari sebelum besday adik...
bonda sediakan kek besday & doorgift untuk 
celebrate besday adik bersama kawan2 kat taska....

pihak pengurusan taska mamamia pun byk membantu dan memberi kerjasama 
untuk menjayakan majlis besday adik...
bonda sgt berpuashati dengan pusat jagaan adik zhafiraa setakat ni...

puteri zhafiraa mohd faizul...
setahun sudah...
Semoga Allah menjadikan adik insan yang penuh dengan 
sifat yang baik2 & anak yang dapat memimpin tangan bonda & papa menuju
kesyurgaNya yang kekal abadi...amin 

sian adik bergambar sorang2...cikgu ckp kawan2 adik ramai yang tgh tido...
baby2 ni time tido bukan nye menentu...

kek zhafiraa yang comey ni bonda order kat 
Putrajaya Cakes House...
kemas je hasil kerja nye...
kek nye pun sedap, tak terlalu manis sgt...
sape2 nak order bole la whatsup beliau di no 0129371873....

doorgift yang comey ni pulak disponsor oleh papa...
TQ papa!!
doorgift ni kami beli kat GM Klang...
macam2 design ada...yang paling hangat sekali mestila tema frozen...
heheheehehe....
bonda kalau bole tak suka nak bagi jajan2 ni...
sian kat kanak2, ye la kecik2 dah disogok dengan makanan yang tinggi MSG...
tak baik utk otak yang sedang nak berkembang...
bagi la susu yang tinggi DHA bagai...masuk je MSG dalam badan habis terus dia
potong khasiat2 makanan yang baik...

inshaAllah semoga bonda & papa dipanjangkan usia
supaya dapat melihat anak2 bonda membesar menjadi anak2 yang berjaya 
didunia & di akhirat....

Tuesday, 4 November 2014

Restoran Saba' Cyberjaya VS Restoran Almaeda Putrajaya

Assalamualaikum...

memandangkan bonda dan keluarga gemar makan nasi arab...
jom kita review skit pasal 2 restoran nasi arab ni...
dulu bole dikatakan agak kerap makan nasi arab di saba'...
memang saba' diantara restoran nasi arab yang agak femes....
tapi rasanya dulu masa mula2 makan saba'...
tak ingat dah bila tapi 2 tahun sudah kot...
rasanye lebih sedap dari sekarang...

kadang2 sos tomato dia masin...
dah banyak kali gak kene...
masin yang agak2 melampau gak la...
tapi pergi gak...sebab nasi dia sedap kot...
lembab2 gitu....dengan kata lain moist2 gitu....

tapi ahad yang lalu bonda sekeluraga rasa nak try restoran nasi 
arab almaeda yang terletak di Ayer@8...
yang best nye restoran ni tidak dikenakan Government Tax dan Service Charge...
tapi mungkin tahun depan ada Goods  Services Tax dengan kata lain GST kot...
kalau makan kat saba' Service Charge je dah lebih 10 hingit...
tak termasuk Government Tax lagi...

rasa nasi arab kat restoran almaeda ni..
ok la...sedap...
tapi nasi dia tak moist cam restoran saba'
kambing sedap...lembut & tak hamis....

ni menu lamb hanith...
biasa kat restoran saba' pun
bonda akan ambil menu yang sama...
yang bonda makan ni saiz LARGE...
harga RM 34...
rasanye boleh makan 3 orang kot...
4 orang pun boleh rasanye...

 nak shoot logo kedai...
terselit pulak gambar papa...

adik pun happy je...
first time adik makan nasi arab...
ye adik??hehehehe......

bagi penggemar nasi arab...
boleh kot try makan kat restoran ni...
sedap & murah....
selesa & restoran ni betul2 mengadap tasik....

Selawat Perdana Sempena PIIACUF 2014

Assalamualaikum.....

Seronok rasaya dapat menghadiri majlis selawat perdana 
ini untuk kali ke3...
rasanya juga dah 3 kali selawat perdana ini diadakan di putrajaya...
dan tiga2 kali kami sekeluarga tak melepaskan peluang untuk pergi...

selawat perdana ini diadakan sempena program
Putrajaya International Islamic Arts & Culture Festival (PIIACUF 2014)..

ni masa tgh bersiap nak g...
adik zahfiraa skang ni pantang nampak kain...
mesti nak pakai kat kepala....

buku yang diberi secara percuma kepada pengunjung...

photo ni bonda ambil semasa selawat perdana sedang berlangsung...
Alhamdulillah...cuaca pun baik...
kebiasaannya putrajaya kerap hujan...
tapi malam tu cuaca seakan mengerti..
pihak perbadanan putrajaya juga menyediakan khemah yang agak
besar & selesa kepada pengunjung yang hadir...

sempat bonda & anak2 bergambar selepas selesai majlis...
Alhamdulillah...
bonda dikurniakan anak yang tak banyak karenah...
sepanjang majlis berlangsung adik zhafiraa tido je...
dah nak abis majlis baru bangun...
kakak zahraa pulak dengan dunia dia....

inshaAllah...sekiranya ada lagi majlis ini di putrajaya....
kalau tak ada ape2 perkara yang mengahalang...
bonda & keluarga akan pergi untuk memeriahkan majlis & 
sama2 mendapat manfaat dari majlis tersebut...

Tuesday, 21 October 2014

Anak Bonda Ber "Poplook"

Assalamualaikum....

shopping & wanita memang susah nak dipisahkan....
skang time gaji je dah mula ngadap poplook...
pagi2 sampai opis cuci mata kat web poplook...
bahaya penangan poplook ni...

bila poplook update je dlm fb esok kol 11am nak kuar 
design baru mula la esok pagi
dekat2 nak kol 11 ngadap web poplook...
ish...ish...ish...

bulan ni je dah melayang duit gaji beli poplook kids untuk 
puteri2 bonda...
eksited ada 2 org puteri ni...
suma baju nak beli sedondon...
mesti tomei bila adik dah start jalan nanti...
skang adik baru berdiri...nak menatih takut2 lagi...

gambar ni copy dari fb poplook
sebab terbekenan tgk baju tengkek2 ni...
cam comei je kalau puteri-puteri bonda pakai...
bonda pun melabur la...mentang2 gaji bulan ni awal...
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
tadaaaa.....
kakak & adik....
sehati sejiwa.....
tomei kan???

dah la poplook kids ni cam goreng pisang panas...
pas ni kalau kuar design baru, confirm bonda beli...
hehehehehehe......
tapi bonda harap poplook kuar la color2 yang terang skit
untuk batch baru nanti....
kids kan...tak sesuai rasa nye pakai warna suram2...

Wednesday, 8 October 2014

ThrowBack Hari Raya Aidil Adha 1435H

Assalamualaikum....

raya haji taun ni raya di KL je...
raya di Pandan Indah tempat bonda dibesarkan...
ok la kan....
tak yah pening2 nak ngadap jem...
ada jugak la tempat nak beraya....

yang penting...

 dapat makan rendang kerang air tangan mak...
ya Allah...sedap sangat...

kurus2 lembu kat KL ni...
apa la ada dalam fikiran adik tu...
tiap2 taun papa akan bawa puteri2 bonda tgk proses lembu
dikorbankan....

kebetulan raya haji taun ni jatuh sama ngan besday atuk puteri2 bonda...
jadi bonda masak menu special buat abah...
fettucine oglio olio & chicken rice...
abah bagi AAA untuk nasi ayam yang bonda masak...
sampai 2 kali tambah...sedap sangat la tu...

ini sesi bergambar lepas penat bertungkus lumus di dapur...
sesi menggedik kan diri...
first time pakai dress dari poplook...
comei gak..
pas ni asyik beli dress je le...

raya dimana2 pun sama...
yang penting dapat beraya ngan anak2 dan husband tersayang...

Tuesday, 30 September 2014

Himpunan Solidariti Ummah 2014 @Stadium Tertutup Nilai

Assalamualaikum....

cerita ni agak lama dah bonda nak post...
cuma masa tak mengizinkan...
dan internet kat opis ni asyik down je...
perhimpunan yang berlangsung pada 13 September 2014 yang lalu...
memang terasa semangat Al Qassam menusuk ke dalam jiwa bonda sekeluarga..
membuat diri ini rasa kerdil sangat dengan sajak mengenai semangat anak2 palestin
yang di sampaikan oleh
heliza helmi dan farah deeba...
memang bergenang la air mata ni...

malam tu beribu anak muda turun sebagai Al Qassam...
semoga semangat mereka seiring dengan niat...
kumpulan nasyid  waed band dari lubnan benar2 memukau dengan 
lagu2 berunsur perjuagan Al Qassam...

Allahuakbar, we are all Al Qassam, boikot mcd,
boikot starbucks tidak lekang dari bibir pengunjung...
tapi sayang baru2 ni tgk mcd kat alamanda penuh dengan umat ISLAM...
rasa nye mcd tu bukanlah makanan berkhasiat...
tapi org malaysia ni memang tak boleh tinggal kot mcd ni...

bila dengar cerita heliza helmi & farah deeba pasal
 anak2 palestin ke sekolah dalam keadaan mereka sedang berperang...
dan semangat mereka untuk menuntut ilmu bagi mengubah kehidupan bangsa mereka..
bonda sekeluarga rasa sangat2 terharu...
adakah anak2 muda di malaysia hari ini mempunyai
misi & visi yang sama seperti mereka??

bila kita fikirkan agak2 nya mampu kah kita berhadapan situasi
sekiranya malaysia diserang??
mampu kah kita menjadi seperti Al Qassam...
berjihad mempertahankan negara & agama...
inshaAllah kita semua umat islam tentunya
dilahirkan sebagai umat yang sanggup mati kerana ISLAM....

we are all Al Qassam!!!

papa yang sangat semangat untuk mengahadiri perhimpunan ini...

hampir 20ribu orang membanjiri perhimpunan ini...

semangat kami anak beranak...
walaupun hanya duduk di birai tangga...
tidak berganjak sehingga program abis...

wahai yahudi!!tentera Muhammad sedang sedia mengatur langkah...
Allahuakbar!!!Allahuakbar!!


Monday, 8 September 2014

FitMalaysia @Dataran Merdeka Memang Superb!!

Assalamualaikum....


Memang bonda puji la program FitMalaysia ni...
memang sesuai utk semua golongan masyarakat yang mementingkan 
kesihatan...
baru setengah hari menyertai program2 yang disediakan 
badan bonda dah rasa fit...
badan jadi ringan walaupun ada sakit skit2 sebab dah lama tak 
heavy exercises...

memang pulun habis berzumba hari tu...
try muay thai..walaupun sebelum ni x pernah terfikir pun nak buat...
memang lepas tu rasa kaki ni tak jejak bumi...
semua acara yang disediakan pula adalah percuma...
lagi la best...
bayangkan kalau kita nak g join fitness program kat 
fitness centre...dah tentu2 la kene bayar...
tempat istirehat pun disediakan bagi peserta dan keluarga...
siap ada kipas lagi...
so dah penat2 workout bole dok rilek2 jap...
bekpes pun ada disediakan pihak penganjur...
air revive pulak diberi percuma oleh penaja..
minum la berapa byk kali nak minum...

rakyat malaysia khususnya area KL
rugi sgt2 tak join..
lagi2 malaysia adalah negara ke 6 di rautau asia pasifik
bagi masalah obesiti dan tempat pertama di asia tenggara...

kasut pembakar semangat..
papa hadiah kan sebelum bonda mengandung...
baru pakai beberapa kali...
pas2 dah nak melahirkan...
hehehehe...

2 org puteri bonda yang sporting habis...

upah kakak bergambar ngan miowwww...
maskot SOGO...

suami yang paling supportive....
TQ papa tolong jaga kan 2 org puteri sepanjang 
bonda berzumba...

with fizah & azura...
best dapat berzumba ngan korang...

ni yang paling best sekali....
dapat selfie ngan YB KJ....
i like YB...
sporting abis....

hopefully FitMalaysia dapat perbanyakkan program cam ni lagi...
pasni bole la mai putrajaya...
dengar cite FitMalaysia akan menemui orang Melaka pulak...
pada 14.9.2014...
so org2 melaka rugi tau tak join...
ape2 information bole like FB FitMalayasia kat sini FitMalaysia...