Blogger Templates

Monday, 28 April 2014

Puree Avacado

Assalamualaikum....

1st breakfast & kali pertama zhafiraa
diperkenalkan dengan semi solid food.....

bonda pilih avacado sebab buah ni tak manis....
takut bila start kenal kan apple dulu....
dah tak mau avacado....
apple kan sedap...manis gitu...

4 hari rules....
lepas ni kalau dah pass bole try apple pulak....
tujuan try selama 4 hari nak tengok zhafiraa ok tak ngan buah tu...
takut alergik ke, sembelit ke...so far
makan avacado ni ok la...

zhafiraa pun suka sangat....
sampai nangis2 nak lagi...
kakak zahraa ada la orang yang paling eksited 
sebab adik dia dah pandai makan.....

bonda guna brand baby bullet untuk penyediaan makanan 
untuk zhafiraa....
gigih la bonda & papa sama2 sediakan makanan untuk 
puteri kesayangan....

ini adalah rupa avacado yang telah masak ranum....
3 malam bonda peram nak bagi dia masak ranum...
nak tau avacado tu dah masak, avacado tu akan jadi lembik bila dipicit...
avacado ni baik untuk meningkatkan imuniti badan
dan memelihara badan dari jangkitan...

ni puree avacado & apple yang bonda dah bekukan...
pagi2 ambik 1 untuk breakfast zhafiraa kat taska....

nyummm...nyummm....
tengok tu muka eksited zhafiraa 1st time mamam....
habis licin...penat bonda korek2 sebab adik nangis2 nak lagi...
sedap sangat agaknye...

tak sabar nak kenal kan adik ngan puree apple pulak....
adakah zhafiraa suka sama cam avacado...
harap2 nye gitu la....

2 comments:

  1. dear,bby u sama dgn ai ker..my baby baru esok nak mamam avacado nih..tq sharing puree iyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. bb i baru 5 bulan 3 week...hehehee..tapi memang nampak dia dah bersedia nak mamam...tanye paed pun, paed kata bole dah bagi...tapi i bagi sehari sekali je...

      Delete